Pregled bibliografske jedinice broj: 50802
Kinetika sušenja duge tjestenine
Kinetika sušenja duge tjestenine, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološkog fakulteta, Osijek
CROSBI ID: 50802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika sušenja duge tjestenine
(Drying kinetics of long pasta)
Autori
Petričević, Luca
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološkog fakulteta
Mjesto
Osijek
Datum
02.05
Godina
1999
Stranica
44
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
sušenje; kinetika sušenja; duga tjestenina; tunelski sušionik
(drying; drying kinetics; long pasta; tunnel drier)
Sažetak
Praćena je kinetika sušenja tri tipa duge tjestenine u industrijskoj tunelskoj sušionici konvekcijskog tipa. Određivan je sadržaj vlage u tijestu/tjestenini u svim fazama tehnološkog procesa proizvodnje. Također su praćeni i mjereni faktori koji utječu na kinetiku sušenja tjestenine: temperatura (suhog i mokrog termometra) i relativna vlažnost zraka, dimenzije proizvoda i brzina strujanja zraka u komori za sušenje. Provedenim eksperimentalni radom i proračunom kinetike sušenja dobijen je uvid u rad tunelske sušionice, te fazu sušenja tjestenine u tehnološkom procesu proizvodnje duge tjestenine.Istraživanja je pokazalo da oblik tjestenine ima utjecaja na vrijeme potrebno za provođenje procesa sušenja, tako da je sušenje špageta trajalo oko 22 sata, sušenje čipkaste tjestenine oko 15 sati, a sušenje duge fida tjestenine oko 20 sati.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA