Pregled bibliografske jedinice broj: 507810
Utjecaj MAP na tvrdoću plodova jabuka tijekom skladištenja na niskim temperaturama
Utjecaj MAP na tvrdoću plodova jabuka tijekom skladištenja na niskim temperaturama // Zbornik radova 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2011. str. 1040-1043 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 507810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj MAP na tvrdoću plodova jabuka tijekom skladištenja na niskim temperaturama
(Effects of MAP on the apple fruits firmness during refrigerated storage)
Autori
Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Galić, Ante ; Jambrak, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Grafika Osijek, 2011, 1040-1043
Skup
46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jabuka; pakiranje; modificirana atmosfera; polimerni filmovi; tvrdoća
(apples; packaging; modified atmosphere; polymer films; firmness)
Sažetak
U cilju produženja trajnosti plodova jabuka ispitan je utjecaj konzerviranja u modificiranoj atmosferi (MA), koja se razvija pakiranjem u polimerne filmove tijekom skladištenja. Za ispitivanja upotrijebljene su tri sorte jabuka (”Idared”, “Granny Smith” i “Gloster”). Plodovi su pakirani u polimerne filmove niske gustoće različitog sastava i debljine (polietilen (PE), polipropilen (PP) i polietilentereftalat (PET)). Kao referentni uzorak korištene su jabuke skladištene u istim uvjetima bez pakiranja u polimerne filmove. Uspješnost metode praćena je na osnovi analiza određivanja tvrdoće plodova sirovine tijekom 30 dana skladištenja. Ispitivanjima je utvrđeno da se pakiranjem u polimerne filmove koji uključuju debljinu filma od 12 μm (PET), 20 μm (PP) i 45 μm (PE) može dodatno povećati trajnost jabuka čuvanjem na temperaturi od + 4 ºC. Rezultati su pokazali da se sve tri folije, bez obzira na vrstu polimera i debljinu filma, mogu jednako uspješno upotrijebiti za očuvanje kakvoće jabuka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1652017-0585 - Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (Pliestić, Stjepan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb