Pregled bibliografske jedinice broj: 507793
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 507793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka
(Changes of physico-chemical properties and flavonoid content of elderberry (Sambucus nigra L.) during processing into concentrate juice)
Autori
Galić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2007
Stranica
76
Mentor
Prof. dr. sc. Dragović Uzelac, Verica
Ključne riječi
bobice bazge; enzimi; antocijani; flavonoidi; HPLC
(elderberry fruits; enzymes; anthocyanines; flavonoids; HPLC)
Sažetak
Bobice bazge (Sambucus niga L.) prerađene su u koncentrat, te je praćen utjecaj procesa prerade na promjene količine antocijana, flavonol glikozida i flavan-3-ola. Najzastupljeniji antocijani u svim istraživanim uzorcima (svježe bobice bazge, bobice bazge nakon blanširanja, prešanja i koncentriranja) bili su cijanidin 3-sambubiozid i cijanidin 3-sambubiozid-5-glukozid, dok su cijanidin 3-glukozid i cijanidin 3, 5-diglukozid određeni u značajno manjim količinama. Osim antocijana u bobicama bazge određeni su (+)-katehin, neidentificirani procijanidin, kvercetin-3-glukozid, kvercetin-3-ksilozid i kvercetin-3-rutinozid. Određeni su gubitci navedenih spojeva tijekom blanširanja, prešanja i koncentriranja. Izrazit gubitak antocijana i flavonol glikozida tijekom koncentriranja smatra se da je posljedica izlaganja visokoj koncentraciji kisika tijekom koncentriranja, te dugotrajan proces koncentriranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija