Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 507793

Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka


Galić, Ante
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 507793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka
(Changes of physico-chemical properties and flavonoid content of elderberry (Sambucus nigra L.) during processing into concentrate juice)

Autori
Galić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2007

Stranica
76

Mentor
Prof. dr. sc. Dragović Uzelac, Verica

Ključne riječi
bobice bazge; enzimi; antocijani; flavonoidi; HPLC
(elderberry fruits; enzymes; anthocyanines; flavonoids; HPLC)

Sažetak
Bobice bazge (Sambucus niga L.) prerađene su u koncentrat, te je praćen utjecaj procesa prerade na promjene količine antocijana, flavonol glikozida i flavan-3-ola. Najzastupljeniji antocijani u svim istraživanim uzorcima (svježe bobice bazge, bobice bazge nakon blanširanja, prešanja i koncentriranja) bili su cijanidin 3-sambubiozid i cijanidin 3-sambubiozid-5-glukozid, dok su cijanidin 3-glukozid i cijanidin 3, 5-diglukozid određeni u značajno manjim količinama. Osim antocijana u bobicama bazge određeni su (+)-katehin, neidentificirani procijanidin, kvercetin-3-glukozid, kvercetin-3-ksilozid i kvercetin-3-rutinozid. Određeni su gubitci navedenih spojeva tijekom blanširanja, prešanja i koncentriranja. Izrazit gubitak antocijana i flavonol glikozida tijekom koncentriranja smatra se da je posljedica izlaganja visokoj koncentraciji kisika tijekom koncentriranja, te dugotrajan proces koncentriranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ante Galić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Ante
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Galić, A. (2007) 'Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka', diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gali\'{c}, Ante}, year = {2007}, pages = {76}, keywords = {bobice bazge, enzimi, antocijani, flavonoidi, HPLC}, title = {Promjena fizikalno-kemijskih svojstava i sastava flavonoida bobica bazge (Sambucus nigra L.) tijekom proizvodnje koncentriranog soka}, keyword = {bobice bazge, enzimi, antocijani, flavonoidi, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gali\'{c}, Ante}, year = {2007}, pages = {76}, keywords = {elderberry fruits, enzymes, anthocyanines, flavonoids, HPLC}, title = {Changes of physico-chemical properties and flavonoid content of elderberry (Sambucus nigra L.) during processing into concentrate juice}, keyword = {elderberry fruits, enzymes, anthocyanines, flavonoids, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font