Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 507676

Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom


Pintić Pukec, Nataša; Barać Zdravko; Dakić, Ana; Stručić, Danijela; Blažek Davorka
Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, V. (ur.).
Opatija, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 507676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom
(Determination of freezing point in cow milk samples preserved with azidiol)

Autori
Pintić Pukec, Nataša ; Barać Zdravko ; Dakić, Ana ; Stručić, Danijela ; Blažek Davorka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, V. - , 2010

Skup
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kravlje mlijeko; točka ledišta; konzervans; termistor krioskopska metoda; infracrvena spektrometrija
(cow milk; freezing point; preservative; thermistor cryoscopy method; infrared spectrometry)

Sažetak
Provedeno je istraživanje određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka referentnom (termistor krioskopskom) i instrumentalnom metodom (infracrvena spektrometrija) u različitim analitičkim uvjetima. Cilj istraživanja bio je utvrditi mogućnost određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka u uzorcima konzerviranim azidiolom referentnom i instrumentalnom metodom. Tijekom triju istraživanih razdoblja ukupno je analizirano 500 uzoraka kravljeg mlijeka. Uzorci su uzimani na sabiralištima sjeverozapadne Hrvatske. Ispitani su nakon konzerviranja azidiolom (0, 3ml azidiola/40ml ; 0, 011g natrij azida/40ml) i bez konzervansa (kontrolni). Točka ledišta određivana je u duplikatu. Utvrđeno je da su prosječni rezultati analiza točke ledišta uzoraka kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom niži u usporedbi s kontrolnim. Utvrđena je statistički značajna razlika (P<0, 05 ; P<0, 01) između prosječnih vrijednosti analiza uzoraka konzerviranih azidiolom i kontrolnih uzoraka u svim razdobljima istraživanja. Na temelju rezultata istraživanja zaključuje se da konzervans azidiol značajno utječe na određivanje točke ledišta kravljeg mlijeka neovisno o metodi ispitivanja, što može dovesti do krivog tumačenja rezultata analiza u smislu lažiranja mlijeka vodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ana Dakić (autor)

Avatar Url Nataša Pintić Pukec (autor)

Avatar Url Zdravko Barać (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pintić Pukec, Nataša; Barać Zdravko; Dakić, Ana; Stručić, Danijela; Blažek Davorka
Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, V. (ur.).
Opatija, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Pintić Pukec, N., Barać Zdravko, Dakić, A., Stručić, D. & Blažek Davorka (2010) Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom. U: Volarić, V. (ur.)39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a and Daki\'{c}, Ana and Stru\v{c}i\'{c}, Danijela}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2010}, keywords = {kravlje mlijeko, to\v{c}ka ledi\v{s}ta, konzervans, termistor krioskopska metoda, infracrvena spektrometrija}, title = {Odre\djivanje to\v{c}ke ledi\v{s}ta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom}, keyword = {kravlje mlijeko, to\v{c}ka ledi\v{s}ta, konzervans, termistor krioskopska metoda, infracrvena spektrometrija}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a and Daki\'{c}, Ana and Stru\v{c}i\'{c}, Danijela}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2010}, keywords = {cow milk, freezing point, preservative, thermistor cryoscopy method, infrared spectrometry}, title = {Determination of freezing point in cow milk samples preserved with azidiol}, keyword = {cow milk, freezing point, preservative, thermistor cryoscopy method, infrared spectrometry}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font