Pregled bibliografske jedinice broj: 507676
Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom
Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, V. (ur.).
Opatija, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 507676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom
(Determination of freezing point in cow milk samples preserved with azidiol)
Autori
Pintić Pukec, Nataša ; Barać Zdravko ; Dakić, Ana ; Stručić, Danijela ; Blažek Davorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
/ Volarić, V. - , 2010
Skup
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kravlje mlijeko; točka ledišta; konzervans; termistor krioskopska metoda; infracrvena spektrometrija
(cow milk; freezing point; preservative; thermistor cryoscopy method; infrared spectrometry)
Sažetak
Provedeno je istraživanje određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka referentnom (termistor krioskopskom) i instrumentalnom metodom (infracrvena spektrometrija) u različitim analitičkim uvjetima. Cilj istraživanja bio je utvrditi mogućnost određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka u uzorcima konzerviranim azidiolom referentnom i instrumentalnom metodom. Tijekom triju istraživanih razdoblja ukupno je analizirano 500 uzoraka kravljeg mlijeka. Uzorci su uzimani na sabiralištima sjeverozapadne Hrvatske. Ispitani su nakon konzerviranja azidiolom (0, 3ml azidiola/40ml ; 0, 011g natrij azida/40ml) i bez konzervansa (kontrolni). Točka ledišta određivana je u duplikatu. Utvrđeno je da su prosječni rezultati analiza točke ledišta uzoraka kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom niži u usporedbi s kontrolnim. Utvrđena je statistički značajna razlika (P<0, 05 ; P<0, 01) između prosječnih vrijednosti analiza uzoraka konzerviranih azidiolom i kontrolnih uzoraka u svim razdobljima istraživanja. Na temelju rezultata istraživanja zaključuje se da konzervans azidiol značajno utječe na određivanje točke ledišta kravljeg mlijeka neovisno o metodi ispitivanja, što može dovesti do krivog tumačenja rezultata analiza u smislu lažiranja mlijeka vodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija