Pregled bibliografske jedinice broj: 507467
Energetska efikasnost u hotelskoj industriji
Energetska efikasnost u hotelskoj industriji // Turistički svet, 1 (2011), 4752-4755 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 507467 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetska efikasnost u hotelskoj industriji
(Energy Efficiency in Hotel Industry)
Autori
Krstinić Nižić, Marinela ; Perić, Marko ; Blažević, Ognjen
Izvornik
Turistički svet (1451-2661) 1
(2011);
4752-4755
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
hotelska industrija; održivi razvoj; energetski audit; ušteda energije
(hotel industry; sustainable development; energy audit; energy savings)
Sažetak
Europska komisija donijela je krajem 2006. godine akcijski plan o energetskoj učinkovitosti pod naslovom „Ušteda za 20% do 2020. godine“ jer je utvrđeno da se unatoč sve skupljim energentima, sve težim posljedicama za okoliš te sve većoj ovisnosti o nabavi fosilnih goriva van granica Europske unije, najmanje 20 posto energije troši nepotrebno. Akcijski plan sadrži paket prioritetnih mjera koje pokrivaju ekonomski isplative i energetski učinkovite inicijative, koje uključuju osim ostalih i akcije u područjima energetske učinkovitosti u zgradarstvu s naglaskom na promociju niskoenergetskih i pasivnih zgrada, u što spadaju i hoteli. Stoga je cilj rada ukazati na važnost provođenja energetskog audita hotela. U radu je dan prikaz rezultata istraživanja hotela na Kvarneru o primjeni obnovljivih izvora energije, a sve u svrhu veće uštede energije u hotelu. U okviru ciljeva i prioriteta ovog istraživanja, naglasak je stavljen na mjere za energetsku efikasnost u budućnosti i mjere za zaštitu i unapređenje okoliša. Energetski efikasni hoteli mogu ponuditi turističkoj destinaciji pozitivan društveni imidž koji se može iskoristi u privlačenju budućih potencijalnih turista. Ekološke posljedice energetske potrošnje u hotelskoj industriji su tema koja je predugo vremena bila zapostavljena. Generalno gledano, i dalje se ne vodi dovoljno računa o socijalnim, ekološkim, ekonomskim i sigurnosnim aspektima korištenja energije, ali ipak, radi zadovoljenja sve većih energetskih potreba, u ekološki svjesnim hotelima, prihvaća se da je dosadašnji, nekontrolirani pristup potrošnji energije neodrživ. Održivoj potrošnji energije treba dati prioritet racionalnim planiranjem potrošnje, te implementacijom mjera energetske učinkovitosti u sve segmente energetskog sustava hotelske industrije. Kontinuiranim edukacijama djelatnici postaju svjesni koliko se i kako može uštedjeti budući da oni sudjeluju u praktičnom dijelu potrošnje, dok uprava i menadžment trebaju primijeniti programe suvremene tehnologije pomoću kojih će regulirati potrošnju, što rezultira većom uštedom i većim profitom za poduzeće. Kvaliteta usluge u modernim hotelima mjeri se upotrebom novih tehnologija i praćenjem trendova u svjetskom hotelijerstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
116-2012298-2574 - Obnovljivi izbori energije za eko-hotel i eko-turističku destinaciju (Blažević, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija