Pregled bibliografske jedinice broj: 507423
Ispitivanje korozije aluminija u osvježavajućim bezalkoholnim pićima metodom potenciodinamičke polarizacije
Ispitivanje korozije aluminija u osvježavajućim bezalkoholnim pićima metodom potenciodinamičke polarizacije, 1989., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 507423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje korozije aluminija u osvježavajućim bezalkoholnim pićima metodom potenciodinamičke polarizacije
(Investigation of corrosion of aluminium in soft drinks by potentiodynamic polarization method)
Autori
Atić, Esad
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.05
Godina
1989
Stranica
52
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
aluminij ; osvježavajuće bezalkoholno piće ; korozija
(aluminium ; soft drinks ; corrosion)
Sažetak
U ovom radu ispitivana je korozija aluminija u nekim osvježavajućim bezalkoholnim pićima (Coca Cola, Pepsi Cola, Cocta, Alpina, Traubi soda) metodom stacionarne katodne potenciodinamičke polarizacije. Prvo je provedena stabilizacija potencijala Al-elektrode tijekom vremena u periodu do 6 sati. Nakon toga provedena je polarizacija Al-elektrode metodom stacionarne katodne potenciodinamičke polarizacije. Iz polarizacijskih krivulja određeni su potencijali korozije E(kor), struje korozije i(kor) i nagibi Tafelovih katodnih pravaca b(k). Iz vrijednosti i(kor) izračunate su vrijednosti brzina korozije v(kor). Na temelju rezultata mjerenja zaključeno je da brzina korozije prije svega ovisi o kemijskom sastavu pića. U uzorcima Coca Cole i Pepsi Cole koroziju izaziva prije svega prisustvo ortofosforne kiseline, kod Traubi sode prisustvo vinske kiseline, a u Cocti i Alpini prisustvo Na-benzoata. Najveće korozijske struje dobivene su u uzorcima Coca Cole i Pepsi Cole, dok su u ostalim pićima struje korozije znatno manje. Na osnovu relativno malih vrijednosti i(kor) odnosno v(kor) može se zaključiti da aluminij predstavlja vrlo dobar ambalažni materijal za izradu limenki u koje bi se pakirala navedena osvježavajuća bezalkoholna pića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija