Pregled bibliografske jedinice broj: 507214
Utjecaj selena i lanenog ulja u hrani na performance pilića i profil masnih kiselina u mišićnom tkivu
Utjecaj selena i lanenog ulja u hrani na performance pilića i profil masnih kiselina u mišićnom tkivu, 2011., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 507214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj selena i lanenog ulja u hrani na
performance pilića i profil masnih kiselina u
mišićnom tkivu
(Effect of selenium and linseed oil as dietary
supplements on broiler performance and fatty
acid profile in muscle tissue)
Autori
Gajčević, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
08.03
Godina
2011
Stranica
124
Mentor
Kralik, Gordana
Ključne riječi
organski selen ; laneno ulje ; pilići ; n-3 PUFA ; performance
(organic selenium ; linseed oil ; broilers ; n-3 PUFA ; performance)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je obogatiti mišićno tkivo pilića poželjnim masnim kiselinama (αLNA, EPA i DHA), i selenom kao antioksidansom te smanjiti omjer n-6/n-3 PUFA. U istraživanju su korišteni muški pilići hibrida Ross 308. Tov je trajao 42 dana, a tovljeno je ukupno 120 pilića podijeljenih u šest skupina. Do 21. dana svi pilići konzumirali su hranu starter istog kemijskog sastava, koja je sadržala 22% sirovih bjelančevina i 13, 90 MJ/kg ME. Od 21. - 42. dana tova svaka skupina pilića dobivala je posebno pripravljene finišer smjese: P1=6% suncokretovog ulja+bez dodatka Se, P2=6% lanenog ulja+bez dodatka Se, P3=6% suncokretovog ulja+0, 3 mg Se/kg hrane, P4=6% lenenog ulja+0, 3 mg Se/kg hrane, P5=6% suncokretovog ulja+0, 5 mg Se/kg hrane, P6=6% lanenog ulja+0, 5 mg Se/kg hrane. Istraživana su tovna svojstva pilića, klaoničke mase i randman, prinos osnovnih dijelova u trupu, pojedinih tkiva u prsima i batacima sa zabatacima, tehnološka svojstva mesa (pH1, pH2, boja mesa, drip loss, cooking loss i tekstura), kemijski sastav mesa (proteini, masti, voda i kolagen), sadržaj selena i profil masnih kiselina u mišićnom tkivu, kao i intenzitet oksidacije masti. U krvi pilića određeni su pH, elektroliti i hematokrit te hormoni štitnjače fT3 i FT4. Dodatkom lanenog ulja u količini 6%, uz razinu selena od 0, 3 mg/kg smjese, najefikasnije se obogaćuje mišićno tkivo pilića s n-3 PUFA i smanjuje omjer n-6/n-3 PUFA prema poželjnim vrijednostima. Kod tog tretmana postignut je najpovoljniji omjer n-6/n-3 PUFA u mastima mišića prsa (2, 209) i zabataka (2, 098). Hranidba pilića smjesama s lanenim uljem rezultirala je višim udjelom polinezasićenih masnih kiselina (αLNA, EPA, DPA i DHA) u mastima mišića prsa i zabataka. Viša razina selena u smjesama za piliće povećala je udio αLNA, EPA i DPA u mastima mišića prsa te αLNA i EPA u mastima mišića zabataka. Viša razina selena u hrani rezultirala je povećanim sadržajem tog mikroelementa u mišićnom tkivu prsa i zabataka. Utvrđene su statistički značajne razlike u većini istraživanih svojstava između skupina, pri čemu su prehrambena i tehnološka kvaliteta mišićnog tkiva pilića bile zadovoljavajuće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek