Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 506339

Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja


Koprivnjak, Olivera
Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja, 2011. (popularni rad).


CROSBI ID: 506339 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja
(Processing influence the colour of virgin olive oils)

Autori
Koprivnjak, Olivera

Izvornik
Časopis Maslinar br. 8 (2011) str. 52-55.

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2011

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; klorofili; karotenoidi; prerada
(virgin olive oil; chlorophylls; carotenoids; processing)

Sažetak
Boja djevičanskih maslinovih ulja potječe od klorofila i karotenoida iz ploda masline. Tijekom dozrijevanja plodova dolazi do raspadanja kloroplasta, čime pigmenti postaju izloženi djelovanju klorofilaze, Mg dekelataze i peroksidaze, uz nastajanje smeđezelenih do bezbojnih produkata. Sorte maslina međusobno se razlikuju u aktivnosti enzima koji sudjeluju u razgradnji klorofila te po količini pigmenata u plodu. Tijekom mljevenja maslina i miješenja tijesta enzimska razgradnja pigmenata je potaknuta niskim pH tijesta. Vrsta mlina (stupanj usitnjenosti i toplina oslobođena pri mljevenju), temperatura tijesta i dužina miješenja, dodatak soli kao pomoćnog sredstva te dodatak vode kod centrifugiranja mogu utjecati na povećanje masenog udjela pigmenata u ulju. Pigmenti u ulju izloženom svjetlu i kisiku prilikom skladištenja djeluju prooksidacijski i pri tome se degradiraju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Olivera Koprivnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Koprivnjak, Olivera
Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja, 2011. (popularni rad).
Koprivnjak, O. (2011) Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja. Časopis Maslinar br. 8 (2011) str. 52-55.. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Koprivnjak, Olivera}, year = {2011}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, klorofili, karotenoidi, prerada}, title = {Prerada utje\v{c}e na boju djevi\v{c}anskih maslinovih ulja}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, klorofili, karotenoidi, prerada} }
@unknown{unknown, author = {Koprivnjak, Olivera}, year = {2011}, keywords = {virgin olive oil, chlorophylls, carotenoids, processing}, title = {Processing influence the colour of virgin olive oils}, keyword = {virgin olive oil, chlorophylls, carotenoids, processing} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font