Pregled bibliografske jedinice broj: 506292
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje čaja od kamilice u tvornici Jan – Spider d.o.o.
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje čaja od kamilice u tvornici Jan – Spider d.o.o., 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 506292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje čaja od kamilice u tvornici Jan – Spider d.o.o.
(Control of quality during production of chamomile tea in the factory Jan - Spider Ltd.)
Autori
Komar, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2010
Stranica
23
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
čaj; kvaliteta; kamilica; pepeo; eterična ulja; mineralne tvari.
(tea; quality; chamomile; ash; essential oils; minerals.)
Sažetak
Čajem zovemo napitak koji dobijemo namakanjem osušenih dijelova biljaka u vodi. Smatra se da potiče iz Kine. Crni, zeleni, oolong i bijeli čaj proizvode se od obrađenog i osušenog lišća zimzelene biljke Camellia sinensis. Ostale vrste čajeva su: Rooibos, biljni, voćni te aromatizirani čajevi. Čaj od kamilice se ubraja u biljne čajeve. Kamilica je jedna najpoznatija ljekovita biljka, a njeni sastojci i aktivne tvari predmet su mnogih istraživanja. Cilj istraživanja bio je kontrola kvalitete tijekom proizvodnje čaja od kamilice u tvornici Jan – Spider d.o.o. određivanjem ukupnog pepela, eteričnih ulja, te udjela vode. Rezultati provedenih fizikalno – kemijskih analiza ukazuju da su dobivene vrijednosti unutar onih propisanih prema Ph. Eur. 5, a korištene sirovine su bile vrlo dobre kvalitete
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)