Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 506072

Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira


Sobota Šalamon, Brankica; Božanić, Rajka; Dobša, Jasminka
Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira // Mljekarstvo, 60 (2010), 4; 252-259 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 506072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira
(Analysis of variables that influence microbiological quality in fresh cheese production)

Autori
Sobota Šalamon, Brankica ; Božanić, Rajka ; Dobša, Jasminka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60 (2010), 4; 252-259

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mikrobiološka kvaliteta; metoda glavnih komponenata; stablo odlučivanja; svježi sir; proizvodnja
(microbiological quality; principal components analysis; decision tree; fresh cheese; production)

Sažetak
U radu su ispitivane varijable koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira s obzirom na kvasce i plijesni. Kvasci i plijesni ne preživljavaju pasterizaciju, a izolirani iz gotovog proizvoda posljedica su naknadne kontaminacije tijekom fermentacije mlijeka i izdvajanja sirutke. Stoga su u ovom radu mjerene sljedeće varijable: ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u ispirnoj vodi, ukupni broj kvasaca i plijesni u ispirnoj vodi, ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u pasteriziranom mlijeku za sirenje, ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u zraku i ukupni broj kvasaca i plijesni u zraku. Navedene varijable analizirane su pomoću statističkih metoda deskriptivne statistike i metode glavnih komponenata (PCA), te metode umjetne inteligencije, stabla odlučivanja. Rezultati metode glavnih komponenata, s obzirom na broj kvasaca i plijesni u gramu svježeg sira, pokazali su da najveći utjecaj na kvalitetu sira ima mikrobiološka čistoća zraka. Pomoću metode stabla odlučivanja dobiveni su interni standardi za ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija te kvasaca i plijesni u zraku koji utječu na mikrobiološku kvalitetu svježeg sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Informacijske i komunikacijske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
016-0161741-1739 - Razvoj informacijske infrastrukture i deduktivnih mehanizama Semantičkog Weba (Čubrilo, Mirko, MZOS ) ( CroRIS)
016-0361935-1728 - Semantičko modeliranje višeagentnih sustava (Maleković, Mirko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet organizacije i informatike, Varaždin,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Jasminka Dobša (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Sobota Šalamon, Brankica; Božanić, Rajka; Dobša, Jasminka
Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira // Mljekarstvo, 60 (2010), 4; 252-259 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Sobota Šalamon, B., Božanić, R. & Dobša, J. (2010) Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira. Mljekarstvo, 60 (4), 252-259.
@article{article, author = {Sobota \v{S}alamon, Brankica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Dob\v{s}a, Jasminka}, year = {2010}, pages = {252-259}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, metoda glavnih komponenata, stablo odlu\v{c}ivanja, svje\v{z}i sir, proizvodnja}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Analiza varijabli koje utje\v{c}u na mikrobiolo\v{s}ku kvalitetu u proizvodnji svje\v{z}eg sira}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, metoda glavnih komponenata, stablo odlu\v{c}ivanja, svje\v{z}i sir, proizvodnja} }
@article{article, author = {Sobota \v{S}alamon, Brankica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Dob\v{s}a, Jasminka}, year = {2010}, pages = {252-259}, keywords = {microbiological quality, principal components analysis, decision tree, fresh cheese, production}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Analysis of variables that influence microbiological quality in fresh cheese production}, keyword = {microbiological quality, principal components analysis, decision tree, fresh cheese, production} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font