Pregled bibliografske jedinice broj: 506072
Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira
Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira // Mljekarstvo, 60 (2010), 4; 252-259 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 506072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira
(Analysis of variables that influence microbiological quality in fresh cheese production)
Autori
Sobota Šalamon, Brankica ; Božanić, Rajka ; Dobša, Jasminka
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60
(2010), 4;
252-259
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mikrobiološka kvaliteta; metoda glavnih komponenata; stablo odlučivanja; svježi sir; proizvodnja
(microbiological quality; principal components analysis; decision tree; fresh cheese; production)
Sažetak
U radu su ispitivane varijable koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira s obzirom na kvasce i plijesni. Kvasci i plijesni ne preživljavaju pasterizaciju, a izolirani iz gotovog proizvoda posljedica su naknadne kontaminacije tijekom fermentacije mlijeka i izdvajanja sirutke. Stoga su u ovom radu mjerene sljedeće varijable: ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u ispirnoj vodi, ukupni broj kvasaca i plijesni u ispirnoj vodi, ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u pasteriziranom mlijeku za sirenje, ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u zraku i ukupni broj kvasaca i plijesni u zraku. Navedene varijable analizirane su pomoću statističkih metoda deskriptivne statistike i metode glavnih komponenata (PCA), te metode umjetne inteligencije, stabla odlučivanja. Rezultati metode glavnih komponenata, s obzirom na broj kvasaca i plijesni u gramu svježeg sira, pokazali su da najveći utjecaj na kvalitetu sira ima mikrobiološka čistoća zraka. Pomoću metode stabla odlučivanja dobiveni su interni standardi za ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija te kvasaca i plijesni u zraku koji utječu na mikrobiološku kvalitetu svježeg sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Informacijske i komunikacijske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
016-0161741-1739 - Razvoj informacijske infrastrukture i deduktivnih mehanizama Semantičkog Weba (Čubrilo, Mirko, MZOS ) ( CroRIS)
016-0361935-1728 - Semantičko modeliranje višeagentnih sustava (Maleković, Mirko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet organizacije i informatike, Varaždin,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts