Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 50590

Primjena vodikovog peroksida i askorbinske kiseline u minimalnoj obradi krušaka


Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Nedić, Nela; Palijan, Ana
Primjena vodikovog peroksida i askorbinske kiseline u minimalnoj obradi krušaka // Kemija u industriji, 49 (2000), 1; 7-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 50590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena vodikovog peroksida i askorbinske kiseline u minimalnoj obradi krušaka
(Hydrogen peroxide and ascorbic acid treatment of minimally processed pears)

Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Nedić, Nela ; Palijan, Ana

Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 49 (2000), 1; 7-11

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
minimalno obrađeno voće; kruške; enzimsko posmeđivanje; vodikov peroksid; askorbinska kiselina
(minimally processed fruit; pear; enzymatic browning; hydrogen peroxide; ascorbic acid)

Sažetak
Održivost minimalno procesiranog voća i povrća je vrlo kratka. To je posljedica činjenice da pri guljenju, rezanju i drugim operacijama pripreme voća i povrća na ovaj način dolazi do oštećenja stanica čime u kontakt dolaze različiti sastojci koji u netaknutoj stanici nisu u dodiru. Osim toga, moguća je i kontaminacija proizvoda mikroorganizmima iz zraka, te mikroorganizmima sa predmeta s kojima proizvod dolazi u kontakt. Budući da se pri pripremi navedenih proizvoda ne primjenjuje termičko tretiranje (zbog očuvanja svojstava), a da bi se dobio proizvod određene trajnosti, potrebno je primijeniti takva sredstva i postupke koji neće dovesti do promjene svojstava u odnosu na početnu sirovinu, uz istodobno zaustavljanje mikrobiološkog kvarenja i sprječavanje negativnih promjena uzrokovanih djelovanjem enzima prisutnih u voću i povrću. Cilj ovoga rada je bio istražiti mogućnost primjene vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na sprječavanje mikrobiološkog kvarenja, odnosno sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka sorte Packhams Triumph, te praćenje utjecaja obrade i čuvanja uzoraka na promjenu osnovnih sastojaka (ukupna suha tvar, kiseline, reducirajući šećeri i askorbinska kiselina). Rezultati istraživanja su pokazali da se navedena sredstva mogu uspješno rabiti za sprječavanje mikrobiološkog kvarenja, odnosno enzimskog posmeđivanja svježe narezanih krušaka. Obradom krušaka vodikovim peroksidom (w=2,0%) moguće je spriječiti razvoj mikroorganizama čuvanjem pri 4 °C i nakon 8 dana. Askorbinska kiselina sama (w=3,0%) i u kombinaciji s vodik-peroksidom (w=1%) imala je znakovit utjecaj na očuvanje boje izrezanih krušaka i nakon 8 dana. Obradom krušaka vodikovim peroksidom i/ili askorbinskom kiselinom nije došlo do znakovitije promjene kemijskog sastava uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Ana Palijan (autor)

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Nedić, Nela; Palijan, Ana
Primjena vodikovog peroksida i askorbinske kiseline u minimalnoj obradi krušaka // Kemija u industriji, 49 (2000), 1; 7-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Piližota, V., Šubarić, D., Nedić, N. & Palijan, A. (2000) Primjena vodikovog peroksida i askorbinske kiseline u minimalnoj obradi krušaka. Kemija u industriji, 49 (1), 7-11.
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Nedi\'{c}, Nela and Palijan, Ana}, year = {2000}, pages = {7-11}, keywords = {minimalno obra\djeno vo\'{c}e, kru\v{s}ke, enzimsko posme\djivanje, vodikov peroksid, askorbinska kiselina}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {49}, number = {1}, issn = {0022-9830}, title = {Primjena vodikovog peroksida i askorbinske kiseline u minimalnoj obradi kru\v{s}aka}, keyword = {minimalno obra\djeno vo\'{c}e, kru\v{s}ke, enzimsko posme\djivanje, vodikov peroksid, askorbinska kiselina} }
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Nedi\'{c}, Nela and Palijan, Ana}, year = {2000}, pages = {7-11}, keywords = {minimally processed fruit, pear, enzymatic browning, hydrogen peroxide, ascorbic acid}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {49}, number = {1}, issn = {0022-9830}, title = {Hydrogen peroxide and ascorbic acid treatment of minimally processed pears}, keyword = {minimally processed fruit, pear, enzymatic browning, hydrogen peroxide, ascorbic acid} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Chemical Abstracts
  • Analytical Abstracts
  • Chemical Engineering Abstracts
  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font