Pregled bibliografske jedinice broj: 50565
Sprječavanje posmeđivanja u soku jabuke i u narezanim jabukama
Sprječavanje posmeđivanja u soku jabuke i u narezanim jabukama, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 50565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sprječavanje posmeđivanja u soku jabuke i u narezanim jabukama
(Control of browning in apple juice and diced apples)
Autori
Bauer, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.05
Godina
2000
Stranica
52
Mentor
Piližota, Vlasta
Neposredni voditelj
Nedić, Nela
Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje; jabuke; monokalijeva sol 2; 5-dimerkapto-1; 3; 4-tiadiazola
(enzymatic browning; apples; monopotassium salt of 2; 5-dimercapto-1; 3; 4-thiadiazol)
Sažetak
Prilikom obrade plodova dolazi do mehaničkog oštećenja, mjenjanja osnovne strukture, koji dovode do promjena, bilo pozitivnih i/ili negativnih. Među negativnim promjenama koje najviše utječu na sam proces prerade voća i povrća je enzimsko posmeđivanje. U ovom radu je istraživana mogućnost primjene inhibitora (benzojeva kiselina, kalijev sorbat, monokalijeva sol 2, 5-dimerkapto-1, 3, 4-tiadiazola) u sprječavanju enzimskog posmeđivanja soka i komadića jabuke sorte Jonagold.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija