Pregled bibliografske jedinice broj: 505495
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja ružmarina
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja ružmarina, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 505495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja ružmarina
(The growth of pathogenic microorganisms in the presence of essential oil of rosemary)
Autori
Poljaček, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2010
Stranica
44
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
Rosmarinus officinalis; eterično ulje; antimikrobni učinak
(Rosmarinus officinalis; essential oil; antimicrobial activity)
Sažetak
Eterična ulja bi se mogla koristiti kao nove prirodne supstancije, koje bi se mogle dodavati u namirnice, u svrhu njihove zaštite od kvarenja, odnosno njihovog dužeg uskladištenja. Cilj ovog rada je bio istražiti da li eterično ulje ružmarina (Rosmarinus officinalis) različitih koncentracija posjeduje antibakterijsko djelovanje na odabrane sojeve bakterija (Echerichia coli ZMPBF 3048, Staphylococcus aureus ZMPBF 3048, Salmonella sp. ZMPBF 3046, Listeria monocytogenes ATCC 2256, Pseudomonas aeruginosa ZMPBF 3024.). Antibakterijsko djelovanje eteričnog ulja, određeno je preliminarnom disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama te turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Eterično ulje ružmarina u svim istraživanim koncentracijama pokazalo je dobro inhibitorno dijelovanje na rast svih testiranih patogenih mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)