Pregled bibliografske jedinice broj: 505489
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 505489 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
(COMPARISON OF CONVENTIONAL MICROBIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL METHODS IN THE DETERMINATION OF MICROBIAL POPULATIONS OF FOOD OF ANIMAL ORIGIN)
Autori
Alajbegović, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.02
Godina
2011
Stranica
52
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
namirnice životinjskog podrijetla; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode; API test
(foods of animal origin; pathogens microorganisms; conventional microbiological methods; API test)
Sažetak
Konvencionalne mikrobiološke metode za detekciju patogena su dugotrajne, ali iako postoje mnoge brže metode, još uvijek ostaju službena korištena metoda. Svrha ovog rada bila je usporediti mikrobiološke i biokemijske metode u određivanju patogenih mikroorganizama iz uzoraka domaćih kobasica, slavonskog kulena, svježeg kravljeg sira i vrhnja od sirovog mlijeka. Od ukupno 45 analiziranih uzoraka namirnica životinjskog podrijetla, 24, 4 % uzoraka su bili pozitivni na Listeria vrste na PALCAM agaru, a u samo 8, 88 % uzoraka API- Listeria testom je potvrđena L. monocytogenes. Od 37, 7 % uzoraka pozitivnih na stafilokoke na Baird-Parker agaru, API Staph testom u 6, 66 % uzoraka potvrđena je Staphylococcus aureus. Bakterija iz roda Salmonella sp. dokazana je API 20 E testom u samo jednom uzorku domaće kobasice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)