Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 505489

USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA


Alajbegović, Doris
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 505489 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
(COMPARISON OF CONVENTIONAL MICROBIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL METHODS IN THE DETERMINATION OF MICROBIAL POPULATIONS OF FOOD OF ANIMAL ORIGIN)

Autori
Alajbegović, Doris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.02

Godina
2011

Stranica
52

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
namirnice životinjskog podrijetla; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode; API test
(foods of animal origin; pathogens microorganisms; conventional microbiological methods; API test)

Sažetak
Konvencionalne mikrobiološke metode za detekciju patogena su dugotrajne, ali iako postoje mnoge brže metode, još uvijek ostaju službena korištena metoda. Svrha ovog rada bila je usporediti mikrobiološke i biokemijske metode u određivanju patogenih mikroorganizama iz uzoraka domaćih kobasica, slavonskog kulena, svježeg kravljeg sira i vrhnja od sirovog mlijeka. Od ukupno 45 analiziranih uzoraka namirnica životinjskog podrijetla, 24, 4 % uzoraka su bili pozitivni na Listeria vrste na PALCAM agaru, a u samo 8, 88 % uzoraka API- Listeria testom je potvrđena L. monocytogenes. Od 37, 7 % uzoraka pozitivnih na stafilokoke na Baird-Parker agaru, API Staph testom u 6, 66 % uzoraka potvrđena je Staphylococcus aureus. Bakterija iz roda Salmonella sp. dokazana je API 20 E testom u samo jednom uzorku domaće kobasice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Alajbegović, Doris
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Alajbegović, D. (2011) 'USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Alajbegovi\'{c}, Doris}, year = {2011}, pages = {52}, keywords = {namirnice \v{z}ivotinjskog podrijetla, patogeni mikroorganizmi, klasi\v{c}ne mikrobiolo\v{s}ke metode, API test}, title = {USPOREDBA KLASI\v{C}NIH MIKROBIOLO\v{S}KIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODRE\DJIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA \v{Z}IVOTINJSKOG PODRIJETLA}, keyword = {namirnice \v{z}ivotinjskog podrijetla, patogeni mikroorganizmi, klasi\v{c}ne mikrobiolo\v{s}ke metode, API test}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Alajbegovi\'{c}, Doris}, year = {2011}, pages = {52}, keywords = {foods of animal origin, pathogens microorganisms, conventional microbiological methods, API test}, title = {COMPARISON OF CONVENTIONAL MICROBIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL METHODS IN THE DETERMINATION OF MICROBIAL POPULATIONS OF FOOD OF ANIMAL ORIGIN}, keyword = {foods of animal origin, pathogens microorganisms, conventional microbiological methods, API test}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font