Pregled bibliografske jedinice broj: 505467
Utjecaj dodatka nitrata i nitrita u prehrambenim proizvodima na koroziju bijelog lima
Utjecaj dodatka nitrata i nitrita u prehrambenim proizvodima na koroziju bijelog lima // Zbirka referata 6. Savjetovanja o dostignućima i tendencijama razvoja na području zaštite materijala i industrijskog finiša
Zagreb, 1982. str. 2-10 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 505467 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka nitrata i nitrita u prehrambenim proizvodima na koroziju bijelog lima
(Influence of addition of nitrate and nitrite in foods products on corrosion of tinplate)
Autori
Berković, Katarina ; Ciković, Nada ; Šeruga, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbirka referata 6. Savjetovanja o dostignućima i tendencijama razvoja na području zaštite materijala i industrijskog finiša
/ - Zagreb, 1982, 2-10
Skup
6. Savjetovanje o dostignućima i tendencijama razvoja na području zaštite materijala i industrijskog finiša
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.05.1982. - 20.05.1982
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bijeli lim ; nitrati ; nitriti ; korozija
(tinplate ; nitrate ; nitrite ; corrosion)
Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj dodatka natrij klorida, natrij nitrata i natrij nitrita u otopinama i u uzorke mesa na koroziju bijelog lima. Mjerene su veličine struje korozije i potencijala korozije bijelog lima u otopinama soli za salamurenje, te u mesu bez i sa dodatcima soli, metodom galvanostatske polarizacije. Na osnovi rezultata dobivenih ispitivanjima mogu se izvesti slijedeći zaključci: (i) metoda galvanostatske polarizacije pokazala se pogodnom za procjenu korozivnosti sistema bijeli lim-mesni proizvodi ; (ii) veličine struje korozije pokazale su da korozivnost u otopinama bez mesa i u otopinama s mesom raste u nizu: natrij-nitrit, natrij-nitrat, natrij-klorid. Čisto meso je najmanje agresivno, dok je otopina natrij klorida daleko najagresivnija (najkorozivnija) ; (iii) u većini ispitivanih sistema čelik iz osnove bijelog lima bio je anodičan u odnosu na kositar, što ukazuje da se prilikom korozije bijelog lima otapa čelik a ne kositar (a to nije povoljno za primjenu bijelog lima za izradu limenki).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek