Pregled bibliografske jedinice broj: 505432
Usporedba parametara kakvoće hrvatskih i uvoznog kivija
Usporedba parametara kakvoće hrvatskih i uvoznog kivija // 46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture - proceedings / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 1011-1013 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 505432 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba parametara kakvoće hrvatskih i uvoznog kivija
(Comparison of quality parameters among Croatian and imported kiwi)
Autori
Škrabal, Svjetlana ; Ergović, Maja ; Obradović, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture - proceedings
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 1011-1013
ISBN
978-953-6135-90-5
Skup
46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kivi ; kakvoća ; svojstva
(kiwifruit ; quality ; properties)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti razliku u fizikalnim i kemijskim svojstvima plodova kivija uzgojenih na različitim klimatskim područjima: kontinentalnom (Požega, Hrvatska), mediteranskom (Metković, Hrvatska) i mediteranskom (Italija). Fizikalna i kemijska svojstva kivija određena su prema AOAC metodama. Rezultati istraživanja su pokazali da se uzorci kivija razlikuju po svojim fizikalnim i kemijskim svojstvima. Kivi koji je uvezen iz Italije bio je najlošije kakvoće uzimajući u obzir sve analizirane parametre. Kivi uzgojen u Požegi u neujednačenim uvjetima proizvodnje imao je lošije rezultate analize od kivija uzgojenog u području Metkovića u ujednačenim uvjetima proizvodnje. Kivi iz područja Metkovića je imao najveću duljinu i obujam ploda, najviše topljive suhe tvari te šećera, dok je kivi iz Požege imao najmanju ukupnu kiselost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi