Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504895

IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE


Džajkić, Jelena
IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 504895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE
(ISOLATION AND IDENTIFICATION OF THE MICROBIAL POPULATION IN TRADITIONAL WINE OF THE REPUBLIC OF CROATIA)

Autori
Džajkić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2010

Stranica
30

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
vino; Teran; autohtone vrste kvasaca; alkoholna fermentacija
(wine; indigenous species of yeasts; alcoholic fermentation; Teran)

Sažetak
Vino je proizvod dobiven alkoholnim vrenjem mošta ili masulja od svježeg (ili prosušenog) grožda plemenite vinove loze Vitis vinifera (Zakon o vinu, NN 96/ 2003.). Medu citavom mikrobnom populacijom, kvasci su glavni nosioci alkoholne fermentacije. Oni svojim metabolizmom transformiraju mošt u vino. U ovom radu je provedena izolacija autohtonih kvasaca iz odredenih faza alkoholnog vrenja vina sorte Teran iz vinogorja Zapadna Istra, te je provedena njihova identifikacija klasicnim mikrobiološkim i biokemijskim testovima. Za izolaciju iz vina korišteni su sladni agar i selektivne hranjive podloge za kvasce. Odredena je mikrobna populacija u pocetku te cetvrti i šesti dan alkoholne fermentacije. Identificirani su kvasci: Saccharomyces cerevisiae, Candida magnoliae, Candida krusei, Stephanoascus ciferri i Candida galbrata. Takoder je odreden broj kolonija u tim fazama vrenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džajkić, Jelena
IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Džajkić, J. (2010) 'IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}ajki\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {vino, Teran, autohtone vrste kvasaca, alkoholna fermentacija}, title = {IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA AUTOHTONE MIKROBNE POPULACIJE IZ TRADICIONALNIH VINA SA PODRUCJA REPUBLIKE HRVATSKE}, keyword = {vino, Teran, autohtone vrste kvasaca, alkoholna fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}ajki\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {wine, indigenous species of yeasts, alcoholic fermentation, Teran}, title = {ISOLATION AND IDENTIFICATION OF THE MICROBIAL POPULATION IN TRADITIONAL WINE OF THE REPUBLIC OF CROATIA}, keyword = {wine, indigenous species of yeasts, alcoholic fermentation, Teran}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font