Pregled bibliografske jedinice broj: 504890
ODREĐIVANJE AFLATOKSINA (B1+B2+G1+G2) ELISA METODOM U PROIZVODU FLIPS S KIKIRIKIJEM I NJEGOVIM ULAZNIM SIROVINAMA
ODREĐIVANJE AFLATOKSINA (B1+B2+G1+G2) ELISA METODOM U PROIZVODU FLIPS S KIKIRIKIJEM I NJEGOVIM ULAZNIM SIROVINAMA, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 504890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE AFLATOKSINA (B1+B2+G1+G2) ELISA METODOM U PROIZVODU FLIPS S KIKIRIKIJEM I NJEGOVIM ULAZNIM SIROVINAMA
(DETERMINATION OF AFLATOXINS (B1+B2+G1+G2) BY ELISA METHOD IN PRODUCT PEANUT FLIPS AND ITS INPUT RAW MATERIALS)
Autori
Bičanić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.11
Godina
2009
Stranica
62
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
ukupni aflatoksini; ELISA metoda; flips s kikirikijem; kukuruzna krupica
(total aflatoxins; ELISA method; peanut flips; corn flour)
Sažetak
Aflatoksini su toksični metaboliti koje sintetizira određeni broj sojeva plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Namirnice poput kukuruza i kikirikija najveći su izvor ulaska mikotoksina u hranu. Cilj ovog rada bio je odrediti moguću prisutnost aflatoksina (B1+B2+G1+G2) u proizvodu flips s kikirikijem i njegovim ulaznim sirovinama (kukuruzna krupica, kikiriki, brašno). Za istraživanje je korišteno 6 uzoraka gotovog flips proizvoda i 18 uzoraka spomenutih sirovina. Analiza je provedena u tvornici Koestlin, ELISA metodom na Stat Fax Readeru. U uzorcima brašna koncentracija aflatoksina se kretala od 0-0, 9 ppb, u kikirikiju od 0-0, 9 ppb, a u kukuruznoj krupici od 0-0, 5 ppb. Rezultati istraživanja prisutnosti ukupnih aflatoksina u 6 uzoraka gotovog proizvoda flipsa s kikirikijem pokazali su da niti u jednom uzorku nisu pronađeni ukupni aflatoksini tj. njihova koncentracija se kretala od 0-0, 1 ppb (<0, 5 ppb). Najveća dopuštena količina ukupnih aflatoksina iznosi 4, 0 ppb prema Pravilniku o kontaminantima Republike Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)