Pregled bibliografske jedinice broj: 504888
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I MOLEKULARNIH METODA U RUTINSKOJ POTVRDI BAKTERIJE Listeria monocytogenes IZ TRADICIONALNO MLIJEČNIH PROIZVODA S PODRUČJA GRADA ZAGREBA
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I MOLEKULARNIH METODA U RUTINSKOJ POTVRDI BAKTERIJE Listeria monocytogenes IZ TRADICIONALNO MLIJEČNIH PROIZVODA S PODRUČJA GRADA ZAGREBA, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 504888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I MOLEKULARNIH METODA U RUTINSKOJ POTVRDI BAKTERIJE Listeria monocytogenes IZ TRADICIONALNO MLIJEČNIH PROIZVODA S PODRUČJA GRADA ZAGREBA
(COMPARASION OF CONVENTIONAL AND MOLECULAR METHODS FOR THE ROUTINE CONFIRMATION OF BACTERIA Listeria monocytogenes IN MILK PRODUCTS PRODUCED DOMESTICALLY FROM ZAGREB)
Autori
Kolarec, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.11
Godina
2009
Stranica
42
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
Listeria monocytogenes; izolacija; klasične mikrobiološke metode; PCR – metoda; API- Listeria test
(Listeria monocytogenes; isolation; standard microbiological methods; PCR- method; API- Listeria test)
Sažetak
Listeria monocytogenes je odavna prepoznata kao humani patogen, ali je tek ranih 80-tih godina prošlog stoljeća uočeno da je kontaminirana hrana glavni put prijenosa te bakterije iz okoliša u ljude. Svrha ovog rada bila je odrediti udovoljavaju li svježe sirovo mlijeko, sir i vrhnje koji se proizvode na tradicionalan način u kućanstvu i slobodno prodaju na zagrebačkim tržnicama mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94, 20/01, 40/01). Posebna pažnja posvećena je istraživanju moguće prisutnosti bakterije L. monocytogenes u navedenim namirnicama, zbog njezine izrazite opasnosti po ljudsko zdravlje. Identifikacija je rađena klasičnim mikrobiološkim, biokemijskim (API- test) i molekularnim (PCR) metodama. Od 180 mliječnih proizvoda koji su testirani, 27, 6 % su bili pozitivni na bakterije iz roda Listeria na PALCAM agaru. Od toga 21, 3 % ih je bilo pozitivno na bakterije iz roda Listeria API- Listeria testom, a 17, 3 % ih je potvrđeno da su pozitivni na L. monocytogenes PCR- metodom, umnažanjem hly gena (64bp). Pomoću PCR metode se mogu eliminirati lažno pozitivne i detektirati sve vrste L. monocytogenes prisutne u mliječnim proizvodima za razliku od konvencionalnih metoda korištenih u industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)