Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504752

Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda


Barišić, Antonia
Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 504752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda
(Isolation, identification and characterization of natural microbial population from traditional fermented meat products)

Autori
Barišić, Antonia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2010

Stranica
41

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
fermentirani mesni proizvodi; L. plantarum; S. xylosus; S. warneri
(fermented meat products; L. plantarum; S. xylosus; S. warneri)

Sažetak
U Hrvatskoj se prirodno fermentirani mesni proizvodi tradicionalno proizvode dugi niz godina bez uporabe komercijalnih starter kultura što može rezultirati različitom mikrobiološkom kvalitetom proizvoda, okusom i konzistencijom. U ovom radu korišteni su tradicionalni fermentirani hrvatski proizvodi kulen i slavonske kobasice. Provedena je izolacija, identifikacija odnosno karakterizacija autohtone mikrobne populacije u navedenim proizvodima. Korištenjem fenotipskih i genotipskih metoda identifikacije ustanovljena je prisutnost slijedećih bakterijskih vrsta: L. plantarum, S. xylosus, S. warneri. Ovi bakterijski izolati pokazali su znatnu antimikrobnu aktivnost prema test mikroorganizmima (Salmonella sp., L. monocytogenes, S. aureus i E. coli), najčešćim konataminantima u hrani. U in vitro adhezijskom testu bakterijski izolati L. plantarum i S. xylosus su pokazali sposobnost prijanjanja na epitelne stanice ileuma miša. Dobiveni rezultati upućuju na mogućnost korištenja izoliranih bakterijskih sojeva kao potencijalnih starter kultura za proizvodnju tradicionalnih fermentiranih mesnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barišić, Antonia
Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Barišić, A. (2010) 'Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Antonia}, year = {2010}, pages = {41}, keywords = {fermentirani mesni proizvodi, L. plantarum, S. xylosus, S. warneri}, title = {Izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodne mikrobne populacije iz tradicionalnih mesnih proizvoda}, keyword = {fermentirani mesni proizvodi, L. plantarum, S. xylosus, S. warneri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Antonia}, year = {2010}, pages = {41}, keywords = {fermented meat products, L. plantarum, S. xylosus, S. warneri}, title = {Isolation, identification and characterization of natural microbial population from traditional fermented meat products}, keyword = {fermented meat products, L. plantarum, S. xylosus, S. warneri}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font