Pregled bibliografske jedinice broj: 504750
UTJECAJ ETERIČNOG ULJA I AROMATIČNE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA
UTJECAJ ETERIČNOG ULJA I AROMATIČNE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 504750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ETERIČNOG ULJA I AROMATIČNE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA
(EFFECT OF ESSENTIAL OIL AND LAVENDER AS AROMATIC PLANT ON GROWTH OF PATHOGENIC MICROORGANISMS)
Autori
Celinić, Ida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.05
Godina
2010
Stranica
60
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
lavanda; fenoli; eterično ulje; antimikrobna aktivnost; mikrobna populacija
(lavender; phenols; essential oil; antimicrobial activity; microbial population)
Sažetak
Lavanda je aromatična, ljekovita biljka i bogat izvor različitih skupina fenolnih spojeva kojima se pripisuju antioksidativna, antimikrobna, antiseptička, protuupalna i druga svojstva. Lavandino eterično ulje i ostali pripravci koriste se u medicini, aromaterapiji, prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. U ovom radu ispitana je mikrobiološka slika lavande i njen antimikrobni utjecaj na rast patogenih mikroorganizama u hrani, te su određeni ukupni fenoli i flavonoidi na uzorcima lavande s četiri različita područja Republike Hrvatske: Donja Bistra, Fužine, Istra i Hvar. U istraživanim uzorcima sušene lavande određivane su sljedeće mikrobne populacije: Escherichia coli, Salmonella sp., enterobakterije, aerobne mezofilne bakterije i plijesni. Antimikrobna aktivnost eteričnih ulja i ekstrakata lavande određivana je na test-mikroorganizmima: E. coli, S. aureus, Salmonella sp., L. monocytogenes i P. aeruginosa. Na temelju dobivenih rezultata dokazana je antimikrobna aktivnost lavande, a samo na uzorku lavande iz Fužina došlo je do porasta enterobakterija u količini koju ne dozvoljava Pravilnik o mikrobiološkim standardima za namirnice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)