Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504750

UTJECAJ ETERIČNOG ULJA I AROMATIČNE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA


Celinić, Ida
UTJECAJ ETERIČNOG ULJA I AROMATIČNE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 504750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ETERIČNOG ULJA I AROMATIČNE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA
(EFFECT OF ESSENTIAL OIL AND LAVENDER AS AROMATIC PLANT ON GROWTH OF PATHOGENIC MICROORGANISMS)

Autori
Celinić, Ida

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.05

Godina
2010

Stranica
60

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
lavanda; fenoli; eterično ulje; antimikrobna aktivnost; mikrobna populacija
(lavender; phenols; essential oil; antimicrobial activity; microbial population)

Sažetak
Lavanda je aromatična, ljekovita biljka i bogat izvor različitih skupina fenolnih spojeva kojima se pripisuju antioksidativna, antimikrobna, antiseptička, protuupalna i druga svojstva. Lavandino eterično ulje i ostali pripravci koriste se u medicini, aromaterapiji, prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. U ovom radu ispitana je mikrobiološka slika lavande i njen antimikrobni utjecaj na rast patogenih mikroorganizama u hrani, te su određeni ukupni fenoli i flavonoidi na uzorcima lavande s četiri različita područja Republike Hrvatske: Donja Bistra, Fužine, Istra i Hvar. U istraživanim uzorcima sušene lavande određivane su sljedeće mikrobne populacije: Escherichia coli, Salmonella sp., enterobakterije, aerobne mezofilne bakterije i plijesni. Antimikrobna aktivnost eteričnih ulja i ekstrakata lavande određivana je na test-mikroorganizmima: E. coli, S. aureus, Salmonella sp., L. monocytogenes i P. aeruginosa. Na temelju dobivenih rezultata dokazana je antimikrobna aktivnost lavande, a samo na uzorku lavande iz Fužina došlo je do porasta enterobakterija u količini koju ne dozvoljava Pravilnik o mikrobiološkim standardima za namirnice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Celinić, Ida
UTJECAJ ETERIČNOG ULJA I AROMATIČNE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Celinić, I. (2010) 'UTJECAJ ETERIČNOG ULJA I AROMATIČNE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Celini\'{c}, Ida}, year = {2010}, pages = {60}, keywords = {lavanda, fenoli, eteri\v{c}no ulje, antimikrobna aktivnost, mikrobna populacija}, title = {UTJECAJ ETERI\v{C}NOG ULJA I AROMATI\v{C}NE BILJKE LAVANDE NA RAST PATOGENIH MIKROORGANIZAMA}, keyword = {lavanda, fenoli, eteri\v{c}no ulje, antimikrobna aktivnost, mikrobna populacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Celini\'{c}, Ida}, year = {2010}, pages = {60}, keywords = {lavender, phenols, essential oil, antimicrobial activity, microbial population}, title = {EFFECT OF ESSENTIAL OIL AND LAVENDER AS AROMATIC PLANT ON GROWTH OF PATHOGENIC MICROORGANISMS}, keyword = {lavender, phenols, essential oil, antimicrobial activity, microbial population}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font