Pregled bibliografske jedinice broj: 504740
ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE ETERIČNIH ULJA KADULJE, RUŽMARINA, CIMETA I LAVANDE NA BAKTERIJU Listeria monocytogenes
ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE ETERIČNIH ULJA KADULJE, RUŽMARINA, CIMETA I LAVANDE NA BAKTERIJU Listeria monocytogenes, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 504740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE ETERIČNIH ULJA KADULJE, RUŽMARINA, CIMETA I LAVANDE NA BAKTERIJU Listeria monocytogenes
(ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF ESSENTIAL OILS FROM SAGE, ROSEMARY, CINNAMON AND LAVENDER AGAINST BACTERIA Listeria monocytogenes)
Autori
Pavlović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2009
Stranica
60
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
eterična ulja; antibakterijsko djelovanje; inhibicija; disk difuzijska metoda; turbidimetrijska metoda
(essential oils; antibacterial activity; inhibition; disk diffusion method; turbidimetric method)
Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi da li eterična ulja kadulje (Salvia officinalis), ružmarina (Rosmarinus officinalis), cimeta (Cinnamomum verum J. Presl) i lavande (Lavandula angustifolia Mill.) različitih koncentracija posjeduju antibakterijsko djelovanje na odabrane sojeve bakterija (Listeria monocytogenes ATCC 2256, L. monocytogenes 3M, L. monocytogenes 4M, L. monocytogenes 5M, L. monocytogenes 1V i L. monocytogenes 5S). Antibakterijsko djelovanje istraživanih eteričnih ulja, određeno je preliminarnom disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama te turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Rezultati dobiveni disk difuzijskom metodom pokazali su inhibicijsko djelovanje svih ispitivanih eteričnih ulja na najmanje jedan testirani soj, dok su rezultati turbidimetrijske metode pokazali inhibicijsko djelovanje eteričnih ulja na sve testirane sojeve bakterija. Iz toga proizlazi, da ispitivana eterična ulja kadulje, ružmarina, cimeta i lavande, imaju izrazitu antimikrobnu aktivnost, te se kao biokonzervansi mogu primjeniti u prehrambenoj industriji, u svrhu zaštite namirnice od kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb