Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504564

Utjecaj parametara ekstrakcije na kemijski sastav i antioksidativnu aktivnost propolisa


Miketić, Ivana
Utjecaj parametara ekstrakcije na kemijski sastav i antioksidativnu aktivnost propolisa, 2011., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 504564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara ekstrakcije na kemijski sastav i antioksidativnu aktivnost propolisa
(Influence of extraction parameters on chemical composition and antioxidant activity of propolis)

Autori
Miketić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2011

Stranica
53

Mentor
Zovko Končić, Marijana

Ključne riječi
propolis; polifenoli; antioksidativna aktivnost; antiradikalna aktivnost; kelirajuća aktivnost; β-karoten-linoleatni test
(polyphenols; propolis antioxidative activity; antiradical activity; chelating activity; β-carotene-linoleate assay)

Sažetak
Ispitan je utjecaj parametara ekstrakcije propolisa na sadržaj ekstrahiranih fenolnih spojeva, te korelacija količine polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina s njihovom antioksidativnom aktivnošću. Ispitivanja su pokazala da otapalo ima najveći utjecaj od svih parametara ekstrakcije. 40 %-tni etanol pokazao se znatno boljim izborom za ekstrakciju polifenola, te flavonoida pri pH 7, što se može pripisati umjerenoj polarnosti tih spojeva. Fenolne kiseline bolje se ekstrahiraju vodom u neutralnom pH području, a 40 i 80 %-tnim etanolom u kiselom. Najmanji utjecaj na ekstrakciju imao je pH. Antioksidativna aktivnost ekstrakata ispitana je pomoću tri različite metode: antiradikalne i kelirajuće aktivnosti, te β-karoten-linoleatnim testom. Očekivano, veću antioksidativnu i antiradikalnu aktivnost pokazali su uzorci s više fenolnih spojeva. Suprotno pretpostavljanom, veću kelirajuću aktivnost imali su uzorci s najmanje fenolnih spojeva, pogotovo polifenola, što ukazuje da su nositelji kelirajuće aktivnosti tih uzoraka drugi sastojci propolisa. Korelacije između količine fenolnih spojeva i ispitivanih aktivnosti dobivene statističkim ispitivanjem u skladu su s navedenim zaključcima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miketić, Ivana
Utjecaj parametara ekstrakcije na kemijski sastav i antioksidativnu aktivnost propolisa, 2011., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Miketić, I. (2011) 'Utjecaj parametara ekstrakcije na kemijski sastav i antioksidativnu aktivnost propolisa', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miketi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {53}, keywords = {propolis, polifenoli, antioksidativna aktivnost, antiradikalna aktivnost, keliraju\'{c}a aktivnost, β-karoten-linoleatni test}, title = {Utjecaj parametara ekstrakcije na kemijski sastav i antioksidativnu aktivnost propolisa}, keyword = {propolis, polifenoli, antioksidativna aktivnost, antiradikalna aktivnost, keliraju\'{c}a aktivnost, β-karoten-linoleatni test}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miketi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {53}, keywords = {polyphenols, propolis antioxidative activity, antiradical activity, chelating activity, β-carotene-linoleate assay}, title = {Influence of extraction parameters on chemical composition and antioxidant activity of propolis}, keyword = {polyphenols, propolis antioxidative activity, antiradical activity, chelating activity, β-carotene-linoleate assay}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font