Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504562

Utjecaj odabira otapala na udio fenolnih spojeva i antioksidativna svojstva ekstrakata biljne vrste Veronica spicata L.


Novokmet, Krešimir
Utjecaj odabira otapala na udio fenolnih spojeva i antioksidativna svojstva ekstrakata biljne vrste Veronica spicata L., 2011., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 504562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj odabira otapala na udio fenolnih spojeva i antioksidativna svojstva ekstrakata biljne vrste Veronica spicata L.
(Inflience of solvent selection of quantity of phenolic compounds and antioxidant activity of Veronica spicata L. extracts)

Autori
Novokmet, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2011

Stranica
50

Mentor
Zovko Končić, Marijana

Ključne riječi
otapalo; antioksidativna aktivnost; Veronica spicata
(solvent; antioxidant activity; Veronica spicata)

Sažetak
U ovom je diplomskom radu ispitan sadržaj fenola, flavonoida, fenolnih kiselina te antioksidativna aktivnost etil-acetatnih i vodenih ekstrakata stabljike, lista i cvijeta biljne vrste Veronica spicata L. Ispitivanja su pokazala da ekstrakti biljne vrste Veronica spicata sadrže veliku količinu polifenolnih spojeva, pogotovo oni dobiveni etil-acetatnom ekstrakcijom. Antioksidativna aktivnost ekstrakata ispitana je pomoću četiri različite metode: određivanjem redukcijske moći, određivanjem antiradikalne aktivnosti, β-karoten-linoleatnim testom i ispitivanjem kelirajuće aktivnosti. Izmjerene antioksidativne aktivnosti u skladu su sa sadržajem fenolnih spojeva. Usporedbom mjerenja antioksidativne i antiradikalne aktivnosti i redukcijske moći ekstrakata s poredbenim tvarima (askorbinskom kiselinom i tert-butil-4-hidroksianisolom) vidi se da je aktivnost ekstrakata dobivenih etil-acetatnom ekstrakcijom značajnija od onih dobivenih vodenom ekstrakcijom, dok su bolju kelirajuću aktivnost, koja je uspoređena s EDTA i kvercetinom, pokazivali uzorci dobiveni vodenom ekstrakcijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novokmet, Krešimir
Utjecaj odabira otapala na udio fenolnih spojeva i antioksidativna svojstva ekstrakata biljne vrste Veronica spicata L., 2011., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Novokmet, K. (2011) 'Utjecaj odabira otapala na udio fenolnih spojeva i antioksidativna svojstva ekstrakata biljne vrste Veronica spicata L.', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novokmet, Kre\v{s}imir}, year = {2011}, pages = {50}, keywords = {otapalo, antioksidativna aktivnost, Veronica spicata}, title = {Utjecaj odabira otapala na udio fenolnih spojeva i antioksidativna svojstva ekstrakata biljne vrste Veronica spicata L.}, keyword = {otapalo, antioksidativna aktivnost, Veronica spicata}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novokmet, Kre\v{s}imir}, year = {2011}, pages = {50}, keywords = {solvent, antioxidant activity, Veronica spicata}, title = {Inflience of solvent selection of quantity of phenolic compounds and antioxidant activity of Veronica spicata L. extracts}, keyword = {solvent, antioxidant activity, Veronica spicata}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font