Pregled bibliografske jedinice broj: 504477
Sadržaj aluminija u pivu
Sadržaj aluminija u pivu // Sažeci predavanja i postera 1. Hrvatskog toksikološkog kongresa (s međunarodnim sudjelovanjem)
Zagreb, 1996. str. P7/7-P7/7 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 504477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj aluminija u pivu
(Aluminium content of beer)
Autori
Šeruga, Marijan ; Grgić, Jerica ; Grgić, Zdravko ; Hasenay, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci predavanja i postera 1. Hrvatskog toksikološkog kongresa (s međunarodnim sudjelovanjem)
/ - Zagreb, 1996, P7/7-P7/7
Skup
1. Hrvatski toksikološki kongres (s međunarodnim sudjelovanjem)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.04.1996. - 19.04.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aluminij; pivo; toksičnost
(aluminium; beer; toxicity)
Sažetak
Određivan je sadržaj aluminija (Al) u različitim uzorcima piva primjenom Zeeman grafitne atomske-apsorcijske spektrometrije (ZGFAAS). Uzorci piva izabrani za određivanje sadržaja Al bili su pakirani u Al-limenke i/ili u staklene boce. U nekim uzorcima piva, pakiranim u Al-limenke, određivan je sadržaj Al akumuliran tijekom skladištenja u trajanju od jedne godine. Rezultati ukazuju da je prosječni sadržaj Al u uzorcima piva pakiranim u Al-limenke značajno veći od sadržaja Al u istim uzorcima piva pakiranim u staklene boce. Rezultati također pokazuju da sadržaj Al u uzorcima piva pakiranim u Al-limenke raste tijekom cijelog perioda skladištenja. Ovaj porast sadržaja Al posljedica je otapanja Al sa stijenke Al-limenke, uslijed oštećenja sloja zaštitnog laka. Procjenjeni dnevni unos Al putem konzumiranja piva praktički je zanemariv u odnosu na ukupni dnevni unos Al putem hrane, kao i u odnosu na tolerantni dnevni unos Al utvrđen od strane WHO. Stoga pivo predstavlja zanemarivi izvor unosa Al u ljudski organizam, te se čini da uslijed njegove općenito niske koncentracije u hrani i njegove slabe resorpcije u ljudskom organizmu, nema razloga za zabrinutost glede toksičnosti Al unesenog hranom u ljudski organizam.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek