Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504477

Sadržaj aluminija u pivu


Šeruga, Marijan; Grgić, Jerica; Grgić, Zdravko; Hasenay, Damir
Sadržaj aluminija u pivu // Sažeci predavanja i postera 1. Hrvatskog toksikološkog kongresa (s međunarodnim sudjelovanjem)
Zagreb, 1996. str. P7/7-P7/7 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 504477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj aluminija u pivu
(Aluminium content of beer)

Autori
Šeruga, Marijan ; Grgić, Jerica ; Grgić, Zdravko ; Hasenay, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci predavanja i postera 1. Hrvatskog toksikološkog kongresa (s međunarodnim sudjelovanjem) / - Zagreb, 1996, P7/7-P7/7

Skup
1. Hrvatski toksikološki kongres (s međunarodnim sudjelovanjem)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.04.1996. - 19.04.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
aluminij; pivo; toksičnost
(aluminium; beer; toxicity)

Sažetak
Određivan je sadržaj aluminija (Al) u različitim uzorcima piva primjenom Zeeman grafitne atomske-apsorcijske spektrometrije (ZGFAAS). Uzorci piva izabrani za određivanje sadržaja Al bili su pakirani u Al-limenke i/ili u staklene boce. U nekim uzorcima piva, pakiranim u Al-limenke, određivan je sadržaj Al akumuliran tijekom skladištenja u trajanju od jedne godine. Rezultati ukazuju da je prosječni sadržaj Al u uzorcima piva pakiranim u Al-limenke značajno veći od sadržaja Al u istim uzorcima piva pakiranim u staklene boce. Rezultati također pokazuju da sadržaj Al u uzorcima piva pakiranim u Al-limenke raste tijekom cijelog perioda skladištenja. Ovaj porast sadržaja Al posljedica je otapanja Al sa stijenke Al-limenke, uslijed oštećenja sloja zaštitnog laka. Procjenjeni dnevni unos Al putem konzumiranja piva praktički je zanemariv u odnosu na ukupni dnevni unos Al putem hrane, kao i u odnosu na tolerantni dnevni unos Al utvrđen od strane WHO. Stoga pivo predstavlja zanemarivi izvor unosa Al u ljudski organizam, te se čini da uslijed njegove općenito niske koncentracije u hrani i njegove slabe resorpcije u ljudskom organizmu, nema razloga za zabrinutost glede toksičnosti Al unesenog hranom u ljudski organizam.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Zdravko Grgić (autor)

Avatar Url Damir Hasenay (autor)

Avatar Url Marijan Šeruga (autor)

Avatar Url Jerica Grgić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šeruga, Marijan; Grgić, Jerica; Grgić, Zdravko; Hasenay, Damir
Sadržaj aluminija u pivu // Sažeci predavanja i postera 1. Hrvatskog toksikološkog kongresa (s međunarodnim sudjelovanjem)
Zagreb, 1996. str. P7/7-P7/7 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šeruga, M., Grgić, J., Grgić, Z. & Hasenay, D. (1996) Sadržaj aluminija u pivu. U: Sažeci predavanja i postera 1. Hrvatskog toksikološkog kongresa (s međunarodnim sudjelovanjem).
@article{article, author = {\v{S}eruga, Marijan and Grgi\'{c}, Jerica and Grgi\'{c}, Zdravko and Hasenay, Damir}, year = {1996}, pages = {P7/7-P7/7}, keywords = {aluminij, pivo, toksi\v{c}nost}, title = {Sadr\v{z}aj aluminija u pivu}, keyword = {aluminij, pivo, toksi\v{c}nost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}eruga, Marijan and Grgi\'{c}, Jerica and Grgi\'{c}, Zdravko and Hasenay, Damir}, year = {1996}, pages = {P7/7-P7/7}, keywords = {aluminium, beer, toxicity}, title = {Aluminium content of beer}, keyword = {aluminium, beer, toxicity}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font