Pregled bibliografske jedinice broj: 504457
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu, 2010., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 504457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u
janjećem mesu
(Influence of feeding on content fatty acids in
lamb meat)
Autori
Klir, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
02.12
Godina
2010
Stranica
75
Mentor
Antunović, Zvonko
Ključne riječi
hranidba janjadi ; janjeće meso ; polinezasićene masne kiseline ; konjugirana linolna kiselina
(feeding of lambs ; lamb meat ; polyunsaturated fatty acids ; conjugated linoleic acid)
Sažetak
Sadržaj masnih kiselina u mišićnom i adipoznom tkivu preživača puno je varijabilniji u odnosu na nepreživače. Brojna su istraživanja pokazala da je meso preživača povoljnijeg n-6:n-3 omjera u odnosu na meso monogastričnih životinja, zbog manjeg udjela C18:2 (linolne) i relativno visokog sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), osobito C18:3 (linolenske). Pasmina je jedan od bitnih čimbenika za povoljan sadržaj masnih kiselina masti trupa ili intramuskularnih depoa janjadi. Stoga hranidba janjadi pašom dobre kvalitete i korištenjem pasmina s genetski višim sadržajem PUFA rezultirati će povoljnim sadržajem masnih kiselina u janjećem mesu koji odgovara preporukama za ljudsko zdravlje. Napasivanje janjadi na paši povećava sadržaj n-3 PUFA u mišićnom tkivu, osobito eikozapentaenske i dokozaheksaenske masne kiseline, kao i dodaci ribljeg i lanenog ulja u obrocima. Sadržaj masnih kiselina međumišićne masti i potkožnog masnog tkiva sisajuće janjadi pod utjecajem je sadržaja masnih kiselina u mlijeku majke i ovisi o držanju i hranidbi majke. Hranidbom janjadi ili njihovih majki prije odbića janjadi poželjno je postići smanjenje zasićenih i porast polinezasićenih masnih kiselina u masnom i mišićnom tkivu janjadi. Jedan od prednosti u hranidbi preživača je i dodatak izvora linolne kiseline u obroke janjadi pri čemu dolazi do značajnog povećanja sadržaja konjugirane linolne kiseline u različitih tkiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek