Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504457

Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu


Klir, Željka
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu, 2010., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 504457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu
(Influence of feeding on content fatty acids in lamb meat)

Autori
Klir, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
02.12

Godina
2010

Stranica
75

Mentor
Antunović, Zvonko

Ključne riječi
hranidba janjadi ; janjeće meso ; polinezasićene masne kiseline ; konjugirana linolna kiselina
(feeding of lambs ; lamb meat ; polyunsaturated fatty acids ; conjugated linoleic acid)

Sažetak
Sadržaj masnih kiselina u mišićnom i adipoznom tkivu preživača puno je varijabilniji u odnosu na nepreživače. Brojna su istraživanja pokazala da je meso preživača povoljnijeg n-6:n-3 omjera u odnosu na meso monogastričnih životinja, zbog manjeg udjela C18:2 (linolne) i relativno visokog sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), osobito C18:3 (linolenske). Pasmina je jedan od bitnih čimbenika za povoljan sadržaj masnih kiselina masti trupa ili intramuskularnih depoa janjadi. Stoga hranidba janjadi pašom dobre kvalitete i korištenjem pasmina s genetski višim sadržajem PUFA rezultirati će povoljnim sadržajem masnih kiselina u janjećem mesu koji odgovara preporukama za ljudsko zdravlje. Napasivanje janjadi na paši povećava sadržaj n-3 PUFA u mišićnom tkivu, osobito eikozapentaenske i dokozaheksaenske masne kiseline, kao i dodaci ribljeg i lanenog ulja u obrocima. Sadržaj masnih kiselina međumišićne masti i potkožnog masnog tkiva sisajuće janjadi pod utjecajem je sadržaja masnih kiselina u mlijeku majke i ovisi o držanju i hranidbi majke. Hranidbom janjadi ili njihovih majki prije odbića janjadi poželjno je postići smanjenje zasićenih i porast polinezasićenih masnih kiselina u masnom i mišićnom tkivu janjadi. Jedan od prednosti u hranidbi preživača je i dodatak izvora linolne kiseline u obroke janjadi pri čemu dolazi do značajnog povećanja sadržaja konjugirane linolne kiseline u različitih tkiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonko Antunović (mentor)

Avatar Url Željka Klir (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klir, Željka
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu, 2010., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Klir, Ž. (2010) 'Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klir, \v{Z}eljka}, year = {2010}, pages = {75}, keywords = {hranidba janjadi, janje\'{c}e meso, polinezasi\'{c}ene masne kiseline, konjugirana linolna kiselina}, title = {Utjecaj hranidbe na sadr\v{z}aj masnih kiselina u janje\'{c}em mesu}, keyword = {hranidba janjadi, janje\'{c}e meso, polinezasi\'{c}ene masne kiseline, konjugirana linolna kiselina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klir, \v{Z}eljka}, year = {2010}, pages = {75}, keywords = {feeding of lambs, lamb meat, polyunsaturated fatty acids, conjugated linoleic acid}, title = {Influence of feeding on content fatty acids in lamb meat}, keyword = {feeding of lambs, lamb meat, polyunsaturated fatty acids, conjugated linoleic acid}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font