Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 50433

Sprječavanje posmeđivanja u soku kruške i u narezanim kruškama


Mayer, Ivona
Sprječavanje posmeđivanja u soku kruške i u narezanim kruškama, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 50433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sprječavanje posmeđivanja u soku kruške i u narezanim kruškama
(Control of browning in pear juice and diced pears)

Autori
Mayer, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
19.05

Godina
2000

Stranica
51

Mentor
Piližota, Vlasta

Neposredni voditelj
Nedić, Nela

Ključne riječi
kruške; enzimsko posmeđivanje; polifenol-oksidaza
(pears; enzymatic browning; polyphenoloxidase)

Sažetak
Tijekom čuvanja, odnosno prerade voća i povrća i njihovih prerađevina dolazi do promjena boje koje su posljedica reakcija enzimskog i neenzimskog posmeđivanja. Stoga se sve veća pozornost poklanja sprječavanju ovih, u većini slučajeva negativnih pojava. Sprječavanje enzimskog posmeđivanja može se provesti djelovanjem na neki od čimbenika reakcije tj. na enzim, supstrat ili kisik. Kao inhibitori enzimskog posmeđivanja svježeg soka i komadića kruške sorte Packhams Triumph u radu su korišteni benzojeva kiselina, kalij sorbat i monokalijeva sol 2,5-dimerkapto-1,3,4-tiadiazola.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mayer, Ivona
Sprječavanje posmeđivanja u soku kruške i u narezanim kruškama, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Mayer, I. (2000) 'Sprječavanje posmeđivanja u soku kruške i u narezanim kruškama', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mayer, Ivona}, year = {2000}, pages = {51}, keywords = {kru\v{s}ke, enzimsko posme\djivanje, polifenol-oksidaza}, title = {Sprje\v{c}avanje posme\djivanja u soku kru\v{s}ke i u narezanim kru\v{s}kama}, keyword = {kru\v{s}ke, enzimsko posme\djivanje, polifenol-oksidaza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mayer, Ivona}, year = {2000}, pages = {51}, keywords = {pears, enzymatic browning, polyphenoloxidase}, title = {Control of browning in pear juice and diced pears}, keyword = {pears, enzymatic browning, polyphenoloxidase}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font