Pregled bibliografske jedinice broj: 50433
Sprječavanje posmeđivanja u soku kruške i u narezanim kruškama
Sprječavanje posmeđivanja u soku kruške i u narezanim kruškama, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 50433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sprječavanje posmeđivanja u soku kruške i u narezanim kruškama
(Control of browning in pear juice and diced pears)
Autori
Mayer, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.05
Godina
2000
Stranica
51
Mentor
Piližota, Vlasta
Neposredni voditelj
Nedić, Nela
Ključne riječi
kruške; enzimsko posmeđivanje; polifenol-oksidaza
(pears; enzymatic browning; polyphenoloxidase)
Sažetak
Tijekom čuvanja, odnosno prerade voća i povrća i njihovih prerađevina dolazi do promjena boje koje su posljedica reakcija enzimskog i neenzimskog posmeđivanja. Stoga se sve veća pozornost poklanja sprječavanju ovih, u većini slučajeva negativnih pojava. Sprječavanje enzimskog posmeđivanja može se provesti djelovanjem na neki od čimbenika reakcije tj. na enzim, supstrat ili kisik.
Kao inhibitori enzimskog posmeđivanja svježeg soka i komadića kruške sorte Packhams Triumph u radu su korišteni benzojeva kiselina, kalij sorbat i monokalijeva sol 2,5-dimerkapto-1,3,4-tiadiazola.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113001
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(mentor)