Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504221

Pekari trostruko presolili zdravlje


Ugarčić-Hardi, Žaneta
Pekari trostruko presolili zdravlje // Hrvatski pekar : stručni časopis za pekarstvo, mlinarstvo, slastičarstvo, tjesteničarstvo i industrijsku ambalažu, 110 (2010), 26-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 504221 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pekari trostruko presolili zdravlje
(Bakers had over-salted health three times)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Izvornik
Hrvatski pekar : stručni časopis za pekarstvo, mlinarstvo, slastičarstvo, tjesteničarstvo i industrijsku ambalažu (1330-1977) 110 (2010); 26-33

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
smanjenje unosa soli ; pekarski proizvodi
(salt intake reduction ; bakery products)

Sažetak
Vrlo je važno promijeniti prehrambene navike potrošača vezane uz konzumaciju soli, te su mnoge zemlje u svijetu postavile za cilj postupnu redukciju soli u pekarskim proizvodima, prvo za 10-15%, a zatim nakon određenog vremenskog razdoblja do 25% (1, 5 g/100 g brašna). Ovaj način redukcije soli u pekarskim proizvodima preporučuje se kao model i hrvatskim pekarima. Bilo bi poželjno uvesti obvezu obilježavanja proizvoda, tj. isticanje količine soli na deklaraciji, kako bi potrošači mogli sami izračunati količinu unosa soli. Prijeko je potrebno provesti edukaciju naše populacije, liječnika i medicinskih sestara, kao i aktivno uključivanje prehrambene industrije i ugostiteljstva. Obzirom na visoki udio soli koji se unosi putem pekarskih proizvoda pozivaju se i hrvatski pekari, kao i proizvođači gotovih smjesa za pekarske proizvode da se uključe u ovu hvalevrijednu inicijativu i u svoj asortiman uvrste što više pekarskih proizvoda sa smanjenim udjelom soli, čime bi se pridonijelo dugoročnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta
Pekari trostruko presolili zdravlje // Hrvatski pekar : stručni časopis za pekarstvo, mlinarstvo, slastičarstvo, tjesteničarstvo i industrijsku ambalažu, 110 (2010), 26-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Ugarčić-Hardi, Ž. (2010) Pekari trostruko presolili zdravlje. Hrvatski pekar : stručni časopis za pekarstvo, mlinarstvo, slastičarstvo, tjesteničarstvo i industrijsku ambalažu, 110, 26-33.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2010}, pages = {26-33}, keywords = {smanjenje unosa soli, pekarski proizvodi}, journal = {Hrvatski pekar : stru\v{c}ni \v{c}asopis za pekarstvo, mlinarstvo, slasti\v{c}arstvo, tjesteni\v{c}arstvo i industrijsku ambala\v{z}u}, volume = {110}, issn = {1330-1977}, title = {Pekari trostruko presolili zdravlje}, keyword = {smanjenje unosa soli, pekarski proizvodi} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2010}, pages = {26-33}, keywords = {salt intake reduction, bakery products}, journal = {Hrvatski pekar : stru\v{c}ni \v{c}asopis za pekarstvo, mlinarstvo, slasti\v{c}arstvo, tjesteni\v{c}arstvo i industrijsku ambala\v{z}u}, volume = {110}, issn = {1330-1977}, title = {Bakers had over-salted health three times}, keyword = {salt intake reduction, bakery products} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font