Pregled bibliografske jedinice broj: 50361
VARIJABILNOST NEKIH SVOJSTAVA OZIME PŠENICE U PROCESU OPLEMENJIVANJA
VARIJABILNOST NEKIH SVOJSTAVA OZIME PŠENICE U PROCESU OPLEMENJIVANJA // Sjemenarstvo, 15 (1999), 6; 421-433 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 50361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
VARIJABILNOST NEKIH SVOJSTAVA OZIME PŠENICE U PROCESU OPLEMENJIVANJA
(VARIABILITY OF SOME WINTER WHEAT TRAITS FROM BREEDING PROCESS)
Autori
Marić, Sonja ; Bede, Milivoj ; Martinčić, Julijo ; Guberac, Vlado
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 15
(1999), 6;
421-433
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ozima pšenica; genotipovi; varijabilnost; broj klasića; broj zrna
(winter wheat; genotypes; variability; number of spikelets; number of kernels in ear;)
Sažetak
Za dobivanje genotipova željenih svojstava u postupku je oplemenjivanja izuzetno
značajno odabrati odgovarajuće roditelje za križanje. Da bi se mogao provesti
odgovarajući odabir potrebno je imati biljni materijal velike varijabilnosti na svojstva
koja se žele oplemeniti. Kao roditelji u postupku oplemenjivanja mogu poslužiti i
genotipovi koji se već nalaze u oplemenjivačko-selekcijskom procesu, te je i
njihova varijabilnost značajna.
Stoga su tijekom 1997. godine provedena ispitivanja varijabilnosti broja klasića
u klasu, broja zrna u klasu i mase klasa na 34 genotipa iz oplemenjivačkog programa
Agrigeneticsa, s ciljem utvrđivanja varijabilnosti mjerenih svojstava i razlika
između ispitivanih genotipova, te utvrđivanja razlika između ispitivanih genotipova
i standardnih sorti Žitarke i Sane. Pokus je postavljen po slučajnom blok sustavu u
četiri ponavljanja na površini ekonomije Krnjak, zapadno od Donjeg Miholjca.
Ispitivanje navedenih triju osobina klasa provedeno je u laboratoriju Poljoprivrednog
fakulteta. Za svaki je genotip ispitano 200 klasova, 50 po svakom ponavljanju.
Na osnovu rezultata mjerenja utvrđene su statistički visoko opravdane
razlike između ispitivanih genotipova, te između ispitivanih genotipova i
standardnih sorti Žitarke i Sane. Rezultati mjerenja pokazali su značajnu
varijabilnost ispitivanih svojstava koja je, kao prvo, značajna za buduće
oplemenjivačke programe i stvaranje genotipova s boljim svojstvima od dosadašnjih,
a kao drugo, daje mogućnost usmjeravanja oplemenjivačkih programa u različitim
pravcima.
Na osnovu rezultata mjerenja za ispitivana su svojstva utvrđeni i koeficijenti
korelacija. Jaka pozitivna korelacija postojala je između broja klasića u klasu i broja
zrna po klasu (r = 0,62**), te broja klasića u klasu i mase zrna po klasu (r = 0,57**).
Broj zrna u klasu bio je u veoma jakoj pozitivnoj korelaciji (r = 0,83**) s masom
zrna po klasu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts