Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 503488

Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava


Čuklić, Dražen; Vukobratović, Marija; Poljak, Franjo; Tomše Đuranec, Vesna; Pintić, Nataša; Jelen, Tatjana
Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 1; 37-44 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 503488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava
(Use of chemical analyses of milk in nutrition management of dairy cows)

Autori
Čuklić, Dražen ; Vukobratović, Marija ; Poljak, Franjo ; Tomše Đuranec, Vesna ; Pintić, Nataša ; Jelen, Tatjana

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51 (2009), 1; 37-44

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mliječne krave ; hranidba ; ureja u mlijeku
(dairy cows ; nutrition ; urea in milk)

Sažetak
Kemijski sastav mlijeka jedan je od parametara koji se koristi u sustavu plaćanja mlijeka, ali se uz to može koristiti kao osnovni podatak u menadžmentu hranidbe mliječnih krava. Na pet farmi mliječnih krava s područja Križevaca u tijeku proljetne sezone 2005. ispitani su količina i kemijski sastav mlijeka (sadržaj bjelančevina, mliječne masti, ureje), te su podaci uspoređeni s podacima analize obroka. Utvrđeno je da mliječne farme proizvode mlijeko po kemijskom sastavu prve klase, ali i da hranidba mliječnih krava na svim farmama nije usklađena s intenzitetom proizvodnje mlijeka. Jednom sastavljen obrok osnovica je hranidbe kroz čitavu laktaciju, tako da se na primjer na farmi OPG Piškorić javlja izraziti manjak energije i proteina (-18, 81 MJ NEL-a i -90 g SP), dok je na farmi OPG Carević uočen izraziti višak energije i proteina (+20, 32 MJ NEL-a i + 456 g SP). Ureja se, kao parametar opskrbljenosti obroka proteinima, nalazi u optimalnim granicama od 15, 70 do 37, 32 mg•dl-1. Analiza korelacije pokazuje negativnu korelacijsku vezu između količine mlijeka i sastava u svim kontrolama, dok se istodobno javlja pozitivna korelacijska povezanost između bjelančevina, mliječne masti, suhe tvari i suhe tvari bez masti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čuklić, Dražen; Vukobratović, Marija; Poljak, Franjo; Tomše Đuranec, Vesna; Pintić, Nataša; Jelen, Tatjana
Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 1; 37-44 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Čuklić, D., Vukobratović, M., Poljak, F., Tomše Đuranec, V., Pintić, N. & Jelen, T. (2009) Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (1), 37-44.
@article{article, author = {\v{C}ukli\'{c}, Dra\v{z}en and Vukobratovi\'{c}, Marija and Poljak, Franjo and Tom\v{s}e \DJuranec, Vesna and Pinti\'{c}, Nata\v{s}a and Jelen, Tatjana}, year = {2009}, pages = {37-44}, keywords = {mlije\v{c}ne krave, hranidba, ureja u mlijeku}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Kori\v{s}tenje kemijskih analiza mlijeka u menad\v{z}mentu hranidbe mlije\v{c}nih krava}, keyword = {mlije\v{c}ne krave, hranidba, ureja u mlijeku} }
@article{article, author = {\v{C}ukli\'{c}, Dra\v{z}en and Vukobratovi\'{c}, Marija and Poljak, Franjo and Tom\v{s}e \DJuranec, Vesna and Pinti\'{c}, Nata\v{s}a and Jelen, Tatjana}, year = {2009}, pages = {37-44}, keywords = {dairy cows, nutrition, urea in milk}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Use of chemical analyses of milk in nutrition management of dairy cows}, keyword = {dairy cows, nutrition, urea in milk} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font