Pregled bibliografske jedinice broj: 503488
Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava
Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 1; 37-44 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 503488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava
(Use of chemical analyses of milk in nutrition management of dairy cows)
Autori
Čuklić, Dražen ; Vukobratović, Marija ; Poljak, Franjo ; Tomše Đuranec, Vesna ; Pintić, Nataša ; Jelen, Tatjana
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51
(2009), 1;
37-44
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mliječne krave ; hranidba ; ureja u mlijeku
(dairy cows ; nutrition ; urea in milk)
Sažetak
Kemijski sastav mlijeka jedan je od parametara koji se koristi u sustavu plaćanja mlijeka, ali se uz to može koristiti kao osnovni podatak u menadžmentu hranidbe mliječnih krava. Na pet farmi mliječnih krava s područja Križevaca u tijeku proljetne sezone 2005. ispitani su količina i kemijski sastav mlijeka (sadržaj bjelančevina, mliječne masti, ureje), te su podaci uspoređeni s podacima analize obroka. Utvrđeno je da mliječne farme proizvode mlijeko po kemijskom sastavu prve klase, ali i da hranidba mliječnih krava na svim farmama nije usklađena s intenzitetom proizvodnje mlijeka. Jednom sastavljen obrok osnovica je hranidbe kroz čitavu laktaciju, tako da se na primjer na farmi OPG Piškorić javlja izraziti manjak energije i proteina (-18, 81 MJ NEL-a i -90 g SP), dok je na farmi OPG Carević uočen izraziti višak energije i proteina (+20, 32 MJ NEL-a i + 456 g SP). Ureja se, kao parametar opskrbljenosti obroka proteinima, nalazi u optimalnim granicama od 15, 70 do 37, 32 mg•dl-1. Analiza korelacije pokazuje negativnu korelacijsku vezu između količine mlijeka i sastava u svim kontrolama, dok se istodobno javlja pozitivna korelacijska povezanost između bjelančevina, mliječne masti, suhe tvari i suhe tvari bez masti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Profili:
Tatjana Jelen
(autor)
Marija Vukobratović
(autor)
Nataša Pintić Pukec
(autor)
Dražen Čuklić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts