Pregled bibliografske jedinice broj: 503483
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi srednje gospodarske škole u križevcima
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi srednje gospodarske škole u križevcima // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 50 (2008), 4; 175-183 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 503483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi srednje gospodarske škole u križevcima
(Influence of feeding on quantity ond composition on the dairy farm of the krizevci agricultural high school)
Autori
Čuklić, Dražen ; Jelen, Tatjana ; Poljak, Franjo ; Crnčić, Josip ; Marenčić, Dejan
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 50
(2008), 4;
175-183
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
krave u laktaciji ; ureja ; utjecaj hranidbe
(dairy cows ; nutrition ; urea in milk)
Sažetak
Određivanje kemijskog sastava mlijeka proizvođačima i otkupljivačima mlijeka služi kao jedan od parametara za utvrđivanje otkupne cijene mlijeka. Nutricionistima količina ureje u mlijeku pokazuje hranidbeni status mliječnih krava. U 2004., 2005. i 2006 godini na farmi krava muzara u govedarskom praktikumu Srednje gospodarske škole u Križevcima kvartalno je praćena količina mlijeka. Sastav mlijeka i količina ureje u pojedinačnim uzorcima analizirani su u Središnjem laboratoriju za kontrolu kakvoće mlijeka u Križevačkoj Poljanki. U svakom kontroliranom razdoblju nakon analize mlijeka i obroka učinjene su korekcije obroka zbog čega je došlo do promjena u količini i sastavu mlijeka. Ureja se na početku kretala od vrlo niskih 5.38 mg/dl pa do 15-20 mg/dl u sredini kontrole, da bi završila na 25 mg/dl na kraju kontroliranog razdoblja. Povećanje količine ureje pratilo je i povećanje količine mlijeka od 14.46 kg na početku kontrole do 26.52 kg na kraju kontroliranog razdoblja. Statistički je utvrđena vrlo visoka pozitivna povezanost (P<0, 001) između sadržaja bjelančevina i bezmasne suhe tvari u mlijeku u svim kontrolama. Isto tako je utvrđena vrlo visoka povezanost (P<0, 001) između sadržaja mliječne masti i suhe tvari u mlijeku od 3. do 10. kontrole, što je tumačeno utjecajem povećanja količine sirovih vlakana obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci