Pregled bibliografske jedinice broj: 503433
Senzorička svojstva lubenice pri različitim malčevima i dozama dušične prihrane
Senzorička svojstva lubenice pri različitim malčevima i dozama dušične prihrane // Zbornik sažetaka 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 117-118 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 503433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorička svojstva lubenice pri različitim malčevima i dozama dušične prihrane
(Watermelon sensoric atributes under different mulches and nitrogen rates)
Autori
Horvat, Josipa ; Ban, Dean ; Črnac Rossi, Sanja ; Goreta Ban, Smiljana ; Žnidarčič, Dragan ; Sraka, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 117-118
ISBN
978-953-6135-71-4
Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Citrullus lanatus L.; senzoričko ocjenjivanje; malč; dušik; crni PE-film
(Citrullus lanatus L.; sensory evaluation; mulch; nitrogen; black polyethylene film)
Sažetak
Istraživanjem je utvrđen utjecaj malčeva i doza dušične prihrane na senzorne i užitne atribute lubenice sorte 'Farao1'. Uz nepokriveno tlo korišteni su malčevi crni PE-film i slama te prihrana dušikom u dozama 0, 60, 120 i 180 kg N ha-1, primjenom UREE. Senzoričko ocjenjivanje 12 uzoraka ploda lubenice provedeno je u srednjoj berbi sa 30 ispitanika. Ispitanici su ocjenjivali atribute slatkoće, arome, sočnosti, teksture, boje i ukupnog dojma na temelju hedonističke skale ocjena od 1 do 5, pri čemu ocjena 1 predstavlja najslabiji, a ocjena 5 najjači intenzitet atributa. Analiza anketa pokazala je da gnojidba dušikom ima statistički opravdan utjecaj na 2 od 6 ispitivanih svojstava lubenice. Gnojidba od 180 kg N ha-1 ima najbolje ocijenjene atribute boje i ukupnog dojma. S druge strane, malč ima značajan utjecaj na sva ispitivana svojstva. Kod svih atributa, ispitanici su najveću ocjenu dodijelili lubenicama sa crnog PE-filma, zatim sa nepokrivenog tla, dok su najslabije ocijenili lubenice uzgajane na malču od slame. Zabilježena je i opravdana interakcija malča i dušične prihrane kod svih promatranih i ocjenjivanih atributa. Plodovi biljaka uzgajanih pri gnojidbi od 120 kg N ha-1 i crnom malču ostvarili su najveću prosječnu ocjenu (4, 08). Lubenice koje su uzgajane na malču od slame i dozi od 180 kg N ha-1 ocijenjene su sa nešto većom ocjenom (3, 93) od plodova proizvedenih pri 0 kg N ha-1 i crnom malču.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1782133-0453 - Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima (Ban, Dean, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb