Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 503433

Senzorička svojstva lubenice pri različitim malčevima i dozama dušične prihrane


Horvat, Josipa; Ban, Dean; Črnac Rossi, Sanja; Goreta Ban, Smiljana; Žnidarčič, Dragan; Sraka, Mario
Senzorička svojstva lubenice pri različitim malčevima i dozama dušične prihrane // Zbornik sažetaka 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 117-118 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 503433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorička svojstva lubenice pri različitim malčevima i dozama dušične prihrane
(Watermelon sensoric atributes under different mulches and nitrogen rates)

Autori
Horvat, Josipa ; Ban, Dean ; Črnac Rossi, Sanja ; Goreta Ban, Smiljana ; Žnidarčič, Dragan ; Sraka, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 117-118

ISBN
978-953-6135-71-4

Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Citrullus lanatus L.; senzoričko ocjenjivanje; malč; dušik; crni PE-film
(Citrullus lanatus L.; sensory evaluation; mulch; nitrogen; black polyethylene film)

Sažetak
Istraživanjem je utvrđen utjecaj malčeva i doza dušične prihrane na senzorne i užitne atribute lubenice sorte 'Farao1'. Uz nepokriveno tlo korišteni su malčevi crni PE-film i slama te prihrana dušikom u dozama 0, 60, 120 i 180 kg N ha-1, primjenom UREE. Senzoričko ocjenjivanje 12 uzoraka ploda lubenice provedeno je u srednjoj berbi sa 30 ispitanika. Ispitanici su ocjenjivali atribute slatkoće, arome, sočnosti, teksture, boje i ukupnog dojma na temelju hedonističke skale ocjena od 1 do 5, pri čemu ocjena 1 predstavlja najslabiji, a ocjena 5 najjači intenzitet atributa. Analiza anketa pokazala je da gnojidba dušikom ima statistički opravdan utjecaj na 2 od 6 ispitivanih svojstava lubenice. Gnojidba od 180 kg N ha-1 ima najbolje ocijenjene atribute boje i ukupnog dojma. S druge strane, malč ima značajan utjecaj na sva ispitivana svojstva. Kod svih atributa, ispitanici su najveću ocjenu dodijelili lubenicama sa crnog PE-filma, zatim sa nepokrivenog tla, dok su najslabije ocijenili lubenice uzgajane na malču od slame. Zabilježena je i opravdana interakcija malča i dušične prihrane kod svih promatranih i ocjenjivanih atributa. Plodovi biljaka uzgajanih pri gnojidbi od 120 kg N ha-1 i crnom malču ostvarili su najveću prosječnu ocjenu (4, 08). Lubenice koje su uzgajane na malču od slame i dozi od 180 kg N ha-1 ocijenjene su sa nešto većom ocjenom (3, 93) od plodova proizvedenih pri 0 kg N ha-1 i crnom malču.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
147-1782133-0453 - Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima (Ban, Dean, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josipa Perković (autor)

Avatar Url Mario Sraka (autor)

Avatar Url Dean Ban (autor)

Avatar Url Smiljana Goreta Ban (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Josipa; Ban, Dean; Črnac Rossi, Sanja; Goreta Ban, Smiljana; Žnidarčič, Dragan; Sraka, Mario
Senzorička svojstva lubenice pri različitim malčevima i dozama dušične prihrane // Zbornik sažetaka 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 117-118 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvat, J., Ban, D., Črnac Rossi, S., Goreta Ban, S., Žnidarčič, D. & Sraka, M. (2011) Senzorička svojstva lubenice pri različitim malčevima i dozama dušične prihrane. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Horvat, Josipa and Ban, Dean and \v{C}rnac Rossi, Sanja and Goreta Ban, Smiljana and \v{Z}nidar\v{c}i\v{c}, Dragan and Sraka, Mario}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {117-118}, keywords = {Citrullus lanatus L., senzori\v{c}ko ocjenjivanje, mal\v{c}, du\v{s}ik, crni PE-film}, isbn = {978-953-6135-71-4}, title = {Senzori\v{c}ka svojstva lubenice pri razli\v{c}itim mal\v{c}evima i dozama du\v{s}i\v{c}ne prihrane}, keyword = {Citrullus lanatus L., senzori\v{c}ko ocjenjivanje, mal\v{c}, du\v{s}ik, crni PE-film}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Josipa and Ban, Dean and \v{C}rnac Rossi, Sanja and Goreta Ban, Smiljana and \v{Z}nidar\v{c}i\v{c}, Dragan and Sraka, Mario}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {117-118}, keywords = {Citrullus lanatus L., sensory evaluation, mulch, nitrogen, black polyethylene film}, isbn = {978-953-6135-71-4}, title = {Watermelon sensoric atributes under different mulches and nitrogen rates}, keyword = {Citrullus lanatus L., sensory evaluation, mulch, nitrogen, black polyethylene film}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font