Pregled bibliografske jedinice broj: 503223
Procjena kvalitete krme NIR spektroskopijom skeniranjem uzoraka fecesa
Procjena kvalitete krme NIR spektroskopijom skeniranjem uzoraka fecesa // 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 904-907 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 503223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kvalitete krme NIR spektroskopijom skeniranjem uzoraka fecesa
(Faecal NIR for predicting diet quality in sheep)
Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje ; Miša, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 904-907
ISBN
978-953-6135-71-4
Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
NIR spektroskopija; hranidbena vrijednost krme; feces
(NIR spectroscopy; feeding value; faeces)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi mogućnosti korištenja NIR spektroskopije za procjenu hranjivosti krme skeniranjem uzoraka fecesa. Korišteno je 66 uzoraka fecesa kastriranih ovnova hranjenih fermentiranom voluminoznom krmom. Kalibracijski model sastojao se od 35 uzoraka. Uzorci su skenirani na NIRS aparatu (Foss, Model 6500) u rasponu valnih duljina 1100-2500 nm. Nakon pridruživanja referentnih vrijednosti spektralnim podatcima, model je razvijen modificiranom metodom parcijalnih najmanjih kvadrata (MPLS). Obzirom na determinacijski koeficijent (R2), standardnu grešku kalibracije (SEC) i standardnu grešku unakrsne validacije (SECV), razvijeni model se pokazao najprihvatlivijim za procjenu pH vrijednosti (0, 82 ; 0, 52 i 0, 28 respektivno), zatim za probavljivost suhe tvari (ST) (0, 78 ; 57, 03 i 65, 57 respektivno), probavljivost organske tvari (OT) (0, 76 ; 59, 79 i 70, 37 respektivno), sadržaj ST (0, 76 ; 61, 01 i 68, 69 respektivno) i D-vrijednost (0, 74 ; 58, 14 i 69, 62 respektivno). Relativno niske R² vrijednosti i visoke SEC vrijednosti vjerojatno su rezultat korištenja seta uzoraka koji nije zadovoljio uobičajene kriterije odabira uzoraka za razvoj primjenjive kalibracije (premalen broj uzoraka, prevelika varijabilnost krme) što je ograničilo razvoj pouzdanijeg kalibracijskog modela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Goran Perčulija
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)