Pregled bibliografske jedinice broj: 503158
Istraživanje korozije aluminija u osvježavajućim bezalkoholnim pićima elektrokemijskim metodama
Istraživanje korozije aluminija u osvježavajućim bezalkoholnim pićima elektrokemijskim metodama // Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji, 20 (1990), 5; 670-696 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 503158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje korozije aluminija u osvježavajućim
bezalkoholnim pićima elektrokemijskim metodama
(Investigation of corrosion of aluminium in soft
drinks by electrochemical methods)
Autori
Šeruga, Marijan
Izvornik
Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji (0352-1346) 20
(1990), 5;
670-696
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
aluminij ; osvježavajuća bezakoholna pića ; korozija
(aluminium ; soft drinks ; corrosion)
Sažetak
Istraživana je korozija aluminija u osvježavajućim bezakoholnim pićima (Coca-cola, Pepsi-cola, Cocta, Tonic-water i Alpina). Ispitan je utjecaj nekih sastojaka prisutnih u ovim pićima na koroziju aluminija. Ispitivanja su provedena elektrokemijskim metodama i to mjerenjem promjene potencijala aluminija u ovisnosti o vremenu, potenciodinamičkom i galvanostatskom polarizacijom aluminija, te mjerenjem polarizacijskog otpora aluminijske elektrode. Rezultati istraživanja pokazuju da je uspostavljanje stacionarnog stanja potencijala na aluminijskoj elektrodi u bezakoholnim pićima dosta spor i kompleksan proces. On u sebi uključuje: proces formiranja pasivnog filma na elektrodi, proces korozije tj. otapanje oksidnog filma odnosno aluminija, te proces kompleksiranja dijela pristnih Al3+ iona s kompleksirajućim supstancama prisutnim u uzorcima pića, prije svega anionima tzv. "voćnih kiselina". Na proces korozije aluminija u ispitivanim uzorcima pića najveći utjecaj ima prisustvo kiselina, prije svega tzv. "voćnih kiselina" (npr. limunske, jabučne i vinske kiseline), te ortofosforne kiseline. Što je piće "kiselije" tj. što ima nižu pH vrijednost, to je veća brzina korozije aluminija. Polarizacijske krivulje u svim ispitivanim uzorcima pića pokazuju Tafelov tip ponašanja, s nagibima b(a) i b(k) znatno većim od teorijske vrijednosti, što ukazuje na prisustvo pasivnog filma na površini aluminija. Provedena istraživanja pokazuju da aluminij posjeduje vrlo dobru korozijsku otpornost prema ispitivanim uzorcima pića, što apsolutno opravdava njegovu veoma široku primjenu kao materijala za izradu limenki za pakiranje raznih vrsta osvježavajućih bezakoholnih pića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija