Pregled bibliografske jedinice broj: 502872
Virusi - Kontaminanti hrane i vode za piće
Virusi - Kontaminanti hrane i vode za piće // Veterinarska stanica, 42 (2011), 1; 13-23 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 502872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Virusi - Kontaminanti hrane i vode za piće
(Viruses - Causes causes of food and water contamination)
Autori
Jemeršić, Lorena ; Roić, Besi ; Keros, Tomislav ; Balatinec, Jelena ; Brnić, Dragan
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 42
(2011), 1;
13-23
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
virusi; kontaminacija; hrana; voda
(viruses; contamination; food; water)
Sažetak
Sažetak Od svih danas poznatih uzročnika GE u ljudi najučestaliji (preko 66%) su oni virusne etiologije, pri čemu prednjače norovirusi i virus hepatitisa A, koji su dokazani u više od 80% svih dijagnosticiranih GE. GE mogu uzrokovati i rotavirusi, enterovirusi, adenovirusi, astrovirusi te hepatitis E virus. Navedeni virusi, osim hepatitis A virusa, mogu se izdvojiti i iz životinja. Uloga životinja u prijenosu i širenju infekcije nije u cijelosti razjašnjena. Širenju GE najviše pogoduje kontaminacija hrane izravnim rukovanjem sa sirovinama ili prehrambenim proizvodima od strane nositelja virusa. Širenje i prijenos virusa je moguć i kontaminiranom vodom te otpadnim vodama koje su onečišćene fekalijama. Usprkos činjenici da su virusi najučestaliji uzročnici zaraznog GE u ljudi, do danas nije osiguran inspekcijski sustav niti zakonski okvir unutar kojeg bi se postavili virusološki standardi o kakvoći hrane vezani za prisutnost virusa u prehrambenom lancu. Stoga bi uloga veterinarskog javnog zdravstva u kontroli i prevenciji virusnih GE bila od iznimnog značenja kako bi se put širenja kontaminirane hrane pravovremeno prekinuo. U ovom radu prikazujemo najučestalije uzročnike virusnih GE u ljudi koji ujedno uzrokuju probleme i u zdravlju životinja te želimo istaknuti potencijalnu opasnost od izravnog ili neizravnog prijenosa virusa sa životinja na ljude. Željeli smo prikazati moguće buduće smjernice mikrobiološke kontrole hrane koje bi uključile i nadgledanje te kontrolu virusnih kontaminacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1183 - Primjena genetičkih analiza u veterinarskoj medicini (Lojkić, Mirko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Besi Roić
(autor)
Tomislav Keros
(autor)
Jelena Prpić
(autor)
Dragan Brnić
(autor)
Lorena Jemeršić
(autor)