Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 502810

Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita


Medvid , Vinko
Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita, 2011., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 502810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita
(Risk assessment of quality of fresh milk by determining the concentration of haptoglobin and immunophenotyping of leukocytes)

Autori
Medvid , Vinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.01

Godina
2011

Stranica
77

Mentor
Njari , Bela

Ključne riječi
Rizik; svježe kravlje mlijeko; haptoglobin; imunofenotipizacija; leukociti
(Risk; fresh cow s milk; haptoglobin; immunophenotyping of leukocytes)

Sažetak
Kakvoća svježeg mlijeka i njegova sigurnost u smislu očuvanja zdravlja ljudi temeljne su značajke suvremene proizvodnje mlijeka kao rezultat zahtjeva ponajprije potrošača, a potom i prerađivača mlijeka. S obzirom da je primarna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj ekstenzivna što podrazumijeva veliki broj malih proizvođača mlijeka te često lošiju higijensku kakvoću svježeg mlijeka, može se pretpostaviti da svježe mlijeko ima značajnu ulogu u pojavi bolesti koje se mogu prenijeti hranom odnosno mlijekom i mliječnim proizvodima. S tim u vezi cilj ovog rada bio je procijeniti zdravstveni status vimena krava (n=75) temeljem mikrobioloških i citometrijskih analiza te određivanja količine haptoglobina u mlijeku. Mikrobiološke pretrage mlijeka izvršene su standardnim ISO metodama, broj somatskih stanica pomoću Fossomatic A-5000, broj pojedinih staničnih linija ili subpopulacije u ukupnoj leukocitnoj populaciji protočnim citometrom Beckman Coulter EPICS-XL, a količina haptoglobina ELISA test kitom Bio K 271. Broj somatskih stanica u mlijeku kretao se od 16000 do 932000, a količina haptoglobina od 0, 007 do 1, 800 µg/mL što u našim istraživanjima odgovara nalazu broja somatskih stanica. U 71, 20% uzoraka utvrđena je bakterija S. aureus. U 17, 8% uzoraka utvrđen je pozitivan nalaz E.coli. Uz to, nadalje, utvrđena je pozitivna korelacija broja somatskih stanica i razine haptoglobina u mL mlijeka (r = 0, 62 ; P < 0, 001), pozitivna povezanost razine haptoglobina i leukocita (r = 0.658 ; P < 0, 01) te pozitivna povezanost broja somatskih stanica i leukocita (r = 0.464 ; P < 0.01). Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bela Njari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Medvid , Vinko
Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita, 2011., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
Medvid , V. (2011) 'Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita', doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Medvid, Vinko}, year = {2011}, pages = {77}, keywords = {Rizik, svje\v{z}e kravlje mlijeko, haptoglobin, imunofenotipizacija, leukociti}, title = {Procjena rizika kakvo\'{c}e svje\v{z}eg kravljeg mlijeka odre\djivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita}, keyword = {Rizik, svje\v{z}e kravlje mlijeko, haptoglobin, imunofenotipizacija, leukociti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Medvid, Vinko}, year = {2011}, pages = {77}, keywords = {Risk, fresh cow s milk, haptoglobin, immunophenotyping of leukocytes}, title = {Risk assessment of quality of fresh milk by determining the concentration of haptoglobin and immunophenotyping of leukocytes}, keyword = {Risk, fresh cow s milk, haptoglobin, immunophenotyping of leukocytes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font