Pregled bibliografske jedinice broj: 502725
Utjecaj sastava soli salamure na koroziju bijelog lima
Utjecaj sastava soli salamure na koroziju bijelog lima // Prehrambeno-tehnološka revija, 20 (1982), 3-4; 163-166 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 502725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sastava soli salamure na koroziju bijelog
lima
(Influence of Pickle Salts on Tin Plate Corrosion)
Autori
Šeruga, Marijan ; Berković, Katarina ; Ciković, Nada ; Santo, Vera
Izvornik
Prehrambeno-tehnološka revija (0556-4158) 20
(1982), 3-4;
163-166
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bijeli lim ; soli salamure ; korozija
(tinplate ; pickle salts ; corrosion)
Sažetak
Dodatak soli za salamurenje u meso poboljšava organoleptičke osobine mesnih proizvoda, ali istovremeno intenzivira unutrašnju koroziju limenke. Natrij-klorid i nitriti su izrazito korozivni prema čeličnoj osnovi bijelog lima, a nitrati i fosfati prema prevlaci kositra. Ispitivano je djelovanje čistih otopina i smjese soli na koroziju elektrolitskog bijelog lima, te utjecaj vrste atmosfere. Smjesa soli za salamurenje, koja se upotrebljava u našoj praksi, najkorozivnija je od svih ispitivanih otopina i uzrokuje najveće struje korozije. Proces korozije najintenzivniji je u atmosferi kisika, koji djeluje kao katodni depolarizator, a time i kao aktivator procesa korozije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)