Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 502524

Antioksidacijski utjecaj prirodnih ekstrakata i sintetskog preparata na trajnost dehidriranih mesnih okruglica


Šajn, Mihaela
Antioksidacijski utjecaj prirodnih ekstrakata i sintetskog preparata na trajnost dehidriranih mesnih okruglica, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 502524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijski utjecaj prirodnih ekstrakata i sintetskog preparata na trajnost dehidriranih mesnih okruglica
(Antioxidant effect of natural extracts and synthetic compound on durability of dehydrated meat balls)

Autori
Šajn, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
08.02

Godina
2011

Stranica
58

Mentor
Mandić, Milena L.

Ključne riječi
lipidna peroksidacija; prirodni antioksidansi; ekstrakt ruţmarina; ekstrakt zelenog čaja; butilhidroksianisol; dehidrirane mesne okruglice
(lipid oxidation; natural antioxidants; rosemary extract; green tea extract; butylated hydroxyanisole; dehydrated meat balls)

Sažetak
Cilj istraţivanja je bio utvrditi utjecaj prirodnih antioksidacijskih sredstava, ekstrakta ruţmarina (RE) i zelenog čaja (GTE), i sintetskog preparata butilhidroksianisola (BHA) na lipidnu peroksidaciju u dehidriranim mesnim okruglicama te time procijeniti mogućnost zamjene sintetskog preparata prirodnim, u industrijskoj proizvodnji. Mesne okruglice pripremljene su u četiri verzije: s BHA (0, 02%), RE (0, 2%), GTE (0, 2%) i bez dodanog antioksidansa, koje su sluţile kao kontrola. Uzorci su termostatirani na temperaturama od -18 ˚C, 20 ˚C, 30 ˚C i 37 ˚C. Tijekom 12 mjeseci skladištenja praćene su promjene u kemijskom sastavu i to: sastav masnih kiselina, peroksidni broj (PV), jodni broj (IN), slobodne masne kiseline (FFA) i tiobarbiturni broj (TBA). TakoĎer su praćene i promjene izabranih senzorskih svojstava proizvoda metodom deskriptivne analize. Rezultati su pokazali, posebno rezultati senzorske analize, da RE u koncentraciji od 0, 2% na gotov proizvod ima veću antioksidacijsku aktivnost od GTE, te da je njegova antioksidacijska aktivnost ravna antioksidacijskoj aktivnosti BHA. Stoga RE moţe sluţiti kao zamjena tom sintetskom preparatu u industrijskoj proizvodnji dehidriranih mesnih okruglica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šajn, Mihaela
Antioksidacijski utjecaj prirodnih ekstrakata i sintetskog preparata na trajnost dehidriranih mesnih okruglica, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Šajn, M. (2011) 'Antioksidacijski utjecaj prirodnih ekstrakata i sintetskog preparata na trajnost dehidriranih mesnih okruglica', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ajn, Mihaela}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {lipidna peroksidacija, prirodni antioksidansi, ekstrakt ru\c{t}marina, ekstrakt zelenog \v{c}aja, butilhidroksianisol, dehidrirane mesne okruglice}, title = {Antioksidacijski utjecaj prirodnih ekstrakata i sintetskog preparata na trajnost dehidriranih mesnih okruglica}, keyword = {lipidna peroksidacija, prirodni antioksidansi, ekstrakt ru\c{t}marina, ekstrakt zelenog \v{c}aja, butilhidroksianisol, dehidrirane mesne okruglice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ajn, Mihaela}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {lipid oxidation, natural antioxidants, rosemary extract, green tea extract, butylated hydroxyanisole, dehydrated meat balls}, title = {Antioxidant effect of natural extracts and synthetic compound on durability of dehydrated meat balls}, keyword = {lipid oxidation, natural antioxidants, rosemary extract, green tea extract, butylated hydroxyanisole, dehydrated meat balls}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font