Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 502417

Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina


Prlić Kardum, Jasna; Hrkovac, Martina; Duvančić, Martina
Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina // XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 230-230 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 502417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina
(The influence of the seed origin on glycine crystallization)

Autori
Prlić Kardum, Jasna ; Hrkovac, Martina ; Duvančić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011, 230-230

ISBN
978-953-6894-42-0

Skup
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.02.2011. - 16.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Šaržna kristalizacija; glicin; granulometrijske značajke; polimorfi
(Batch crystallization; glycine; granulometric characteristics; polymorphs)

Sažetak
Pravilno odabrani procesni uvjeti pri provedbi kristalizacije dat će proizvod koji zadovoljava određene zahtjeve bitne za tržište ili za daljnju obradu proizvoda. U dosadašnjim istraživanjima pokazalo se da se u procesu šaržne kristalizacije bez cijepljenja izuzetno teško dobivaju kristali unimodalne raspodjele. Stoga će se u ovom radu istražiti utjecaj različito pripremljenog cjepiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam nastalih kristala. Istraživani materijal je glicin, koji je najjednostavnija aminokiselina i nalazi se u mnogim proteinima i enzimima. Koristi se u prehrambenoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji. Poznate su tri polimorfne strukture glicina: α, β i γ – glicin. Svi eksperimenti šaržne kristalizacije hlađenjem, provedeni su pri istim procesnim uvjetima, ali uz dodatak različito dobivenog cjepiva. Korišteno cjepivo dobiveno je u prethodnim istraživanjima u procesu kristalizacije uz dodatak različitih aditiva, nakon čega je usitnjeno u planetarnom mlinu. U jednom od eksperimenata korištena je originalna sol glicina. Aditivi koji su korišteni u procesu kristalizacije za dobivanje cjepiva su: 1, 8 g C2H2O4/100ml vode ; 4, 78 g C2H5OH /100ml vode i 7 g NaCl/100 ml vode. Iako su svi eksperimenti provedeni na isti način, dobivene su različite promjene prezasićenosti tijekom eksperimenta i različite granulometrijske značajke kristala. Viša prezasićenost te široka i višemodalna raspodjela veličina kristala dobivena je korištenjem cjepiva dobivenog kristalizacijom uz dodatak oksalne kiseline i natrij – klorida. Dok je raspodjela veličina kristala nastalih u procesu kristalizacije u kojoj se koristilo originalno cjepivo i cjepivo dobiveno pri kristalizaciji iz smjese otapala (etanol - voda) rezultiralo unimodalnom uskom raspodjelom veličina čestica. Porijeklo dodavanog cjepiva nije utjecalo na pojavu polimorfije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (autor)

Avatar Url Martina Hrkovac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prlić Kardum, Jasna; Hrkovac, Martina; Duvančić, Martina
Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina // XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 230-230 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Prlić Kardum, J., Hrkovac, M. & Duvančić, M. (2011) Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina. U: Tomašić, V. & Maduna Valkaj, K. (ur.)XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka.
@article{article, author = {Prli\'{c} Kardum, Jasna and Hrkovac, Martina and Duvan\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {230-230}, keywords = {\v{S}ar\v{z}na kristalizacija, glicin, granulometrijske zna\v{c}ajke, polimorfi}, isbn = {978-953-6894-42-0}, title = {Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina}, keyword = {\v{S}ar\v{z}na kristalizacija, glicin, granulometrijske zna\v{c}ajke, polimorfi}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Prli\'{c} Kardum, Jasna and Hrkovac, Martina and Duvan\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {230-230}, keywords = {Batch crystallization, glycine, granulometric characteristics, polymorphs}, isbn = {978-953-6894-42-0}, title = {The influence of the seed origin on glycine crystallization}, keyword = {Batch crystallization, glycine, granulometric characteristics, polymorphs}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font