Pregled bibliografske jedinice broj: 501247
Sinteza novih 2-pirazolina na bazi 3-cinamoil-2-okso-2H-kromena
Sinteza novih 2-pirazolina na bazi 3-cinamoil-2-okso-2H-kromena, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 501247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinteza novih 2-pirazolina na bazi 3-cinamoil-2-okso-2H-kromena
(Synthesis of new 2-pyrazolines based on 3-cinnamoyl-2-oxo-2H-chromen)
Autori
Turk, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
21.12
Godina
2009
Stranica
55
Mentor
Čačić, Milan
Neposredni voditelj
Molnar, Maja
Ključne riječi
Kumarini; čalkoni; pirazolini; biološka aktivnost; IR; 1H NMR.
(Coumarins; chalcones; pyrazolines; biological activity; IR; 1H NMR.)
Sažetak
Kumarin (2H-2-okso-kromen) i njegovi derivati predstavljaju skupinu hetrocikličkih spojeva sa izraženom biološkom aktivnošću. Spojevi kumarina poznati su po antibakterijskim, antikancerogenim, antikoagulativnim i drugim svojstvima. U ovom radu dobiveni su spojevi koji u svojoj strukturi sadrže kumarinsku jezgru, pa stoga također pokazuju značajnu biološku aktivnost. Kao osnova za sintezu koristi se 3-acetilkumarin, koji sa različitim aldehidima reakcijom aldolne kondenzacije daje čalkone (3-cinamoil-2H-2-okso-kromene), spojeve iz kojih dalje u reakciji sa hidrazidima nastaju pirazolini, značajni zbog izražene farmakološke, fiziološke i biološke aktivnosti. U ovom radu dobiveni su spojevi koji u svojoj strukturi imaju kumarinsku jezgru, stoga se očekuje da su potencijalni nositelji biološke aktivnosi. Reakcije sinteze ovih spojeva praćene su tankoslojnom kromatografijom, a dobiveni spojevi pročišćeni su prekristalizacijom, te su im određene točke tališta i elementarni sastav. Strukture dobivenih spojeva potvrđene su analitičkim i spektralnim metodama, IR i 1H NMR spektrometrija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek