Pregled bibliografske jedinice broj: 500858
Inovacija u sektoru hrane kao glavno uporište identiteta Hrvatske
Inovacija u sektoru hrane kao glavno uporište identiteta Hrvatske // Zbornik radova Inovacijama do konkurentnosti / Car, Stjepan (ur.).
Zagreb: Alfa, 2011. str. 44-48 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 500858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inovacija u sektoru hrane kao glavno uporište identiteta Hrvatske
(Innovation in a food sector as a mainstay of the Croatia's identity)
Autori
Piližota, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova Inovacijama do konkurentnosti
/ Car, Stjepan - Zagreb : Alfa, 2011, 44-48
ISBN
978-953-7305-08-6
Skup
8 th International Fair of Innovations, New ideas, Products and Technologies Prva konferencija s međunarodnim sudjelovanjem Inovacijama do konkurentnosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 30.09.2010. - 02.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
inovacija; akademska zajednica; edukacija; istraživanje; prehrambena industrija
(innovation; academia; education; research; food industry)
Sažetak
Inovacija se može definirati kao stvaranje i primjena novih ideja i vještina u proizvodnji novih proizvoda, procesa i usluga koja može unaprijediti ekonomski i socijalni napredak. Također, inovacija se može definirati kao promišljeni proces poduzeća, vlade i drugih koji su dodali vrijednost ekonomiji ili društvu stvaranjem ili priznavanjem potencijalnog korisnog znanja i upotrebe tog znanja za poboljšanje proizvoda, usluge, procesa ili organizacijskog procesa. Ta poboljšanja mogu biti specifična za entitet, industriju, državu ili svijet, i mogu biti korisna ili potpuno nova. Na primjer, za prehrambenu industriju inovacija je kombinacija osnovne vrijednosti proizvoda s elementima usluge, dobrobiti za potrošača (u zdravstvenom pogledu), lake pripreme i prihvatljive (niske) cijene. Što se tiče edukacije, istraživanja i inovacije, definitivno postoji vizija u i izvan Europe, što znači i u Hrvatskoj - mnogi se slažu da samo s više ulaganja u ta područja naša ekonomija može pokrenuti (promijeniti) na održiv način.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(autor)