Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499892

Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije


Visković, Katica
Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije, 2011., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 499892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije
(Mathematical modeling of starch hydrolysis process-integrated liquefaction and saccharification)

Autori
Visković, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
25.01

Godina
2011

Stranica
57

Mentor
Vasić-Rački, Đurđa

Ključne riječi
amilaza; glukoamilaza; matematičko modeliranje
(amylase; glucoamylase; mathematical modelling)

Sažetak
Hidroliza škroba je vrlo istraživan kemijski proces koji se obično provodi u dva stupnja: prvi stupanj je likvefakcija katalizirana α-amilazama, a drugi stupanj je proces saharifikacije kataliziran glukoamilazama. Produkt procesa je glukoza koja se dalje koristi kao supstrat u fermentaciji, kao sirovina za kemijsku sintezu ili za proizvodnju fruktoze izomerizacijom glukoze. U ovom su radu proučavani procesi likvefakcije i saharifikacije. Pri tome je cilj bio provesti ova dva procesa zajedno. Integrirani procesi likvefakcije i saharifikacije škroba su provedeni uz enzime komercijalnih naziva: Dextrozyme (proces saharifikacije), i Liquozyme ili Termamyl (proces likvefakcije). Eksperimenti su provedeni na 65 °C, u 0, 1 M acetatnog pufera pH 5, 5 uz dodatak Ca2+ iona koji stabiliziraju -amilaze. Prije istraživanja sinergističkog djelovanja amilaza i glukoamilaza, enzimi su proučavani zasebno. Eksperimenti likvefakcije i saharifikacije škroba su provedeni u ponovljivom kotlastom , te u kotlastom reaktoru s dotokom. Utvrđeno je da se može postići gotovo 100% konverzija škroba u glukozu u integriranom procesu. Razvijen je matematički model integriranog procesa u ponovljivom kotlastom, te u kotlastom reaktoru s dotokom. Dugotrajna upotreba enzima na 65 °C ima za posljedicu njihovu deaktivaciju, stoga su iz provedenih eksperimenata procijenjene konstante deaktivacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Đurđa Vasić-Rački (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Visković, Katica
Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije, 2011., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Visković, K. (2011) 'Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije', diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Viskovi\'{c}, Katica}, year = {2011}, pages = {57}, keywords = {amilaza, glukoamilaza, matemati\v{c}ko modeliranje}, title = {Matemati\v{c}ko modeliranje procesa hidrolize \v{s}kroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije}, keyword = {amilaza, glukoamilaza, matemati\v{c}ko modeliranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Viskovi\'{c}, Katica}, year = {2011}, pages = {57}, keywords = {amylase, glucoamylase, mathematical modelling}, title = {Mathematical modeling of starch hydrolysis process-integrated liquefaction and saccharification}, keyword = {amylase, glucoamylase, mathematical modelling}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font