Pregled bibliografske jedinice broj: 499892
Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije
Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije, 2011., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 499892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije
(Mathematical modeling of starch hydrolysis process-integrated liquefaction and saccharification)
Autori
Visković, Katica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
25.01
Godina
2011
Stranica
57
Mentor
Vasić-Rački, Đurđa
Ključne riječi
amilaza; glukoamilaza; matematičko modeliranje
(amylase; glucoamylase; mathematical modelling)
Sažetak
Hidroliza škroba je vrlo istraživan kemijski proces koji se obično provodi u dva stupnja: prvi stupanj je likvefakcija katalizirana α-amilazama, a drugi stupanj je proces saharifikacije kataliziran glukoamilazama. Produkt procesa je glukoza koja se dalje koristi kao supstrat u fermentaciji, kao sirovina za kemijsku sintezu ili za proizvodnju fruktoze izomerizacijom glukoze. U ovom su radu proučavani procesi likvefakcije i saharifikacije. Pri tome je cilj bio provesti ova dva procesa zajedno. Integrirani procesi likvefakcije i saharifikacije škroba su provedeni uz enzime komercijalnih naziva: Dextrozyme (proces saharifikacije), i Liquozyme ili Termamyl (proces likvefakcije). Eksperimenti su provedeni na 65 °C, u 0, 1 M acetatnog pufera pH 5, 5 uz dodatak Ca2+ iona koji stabiliziraju -amilaze. Prije istraživanja sinergističkog djelovanja amilaza i glukoamilaza, enzimi su proučavani zasebno. Eksperimenti likvefakcije i saharifikacije škroba su provedeni u ponovljivom kotlastom , te u kotlastom reaktoru s dotokom. Utvrđeno je da se može postići gotovo 100% konverzija škroba u glukozu u integriranom procesu. Razvijen je matematički model integriranog procesa u ponovljivom kotlastom, te u kotlastom reaktoru s dotokom. Dugotrajna upotreba enzima na 65 °C ima za posljedicu njihovu deaktivaciju, stoga su iz provedenih eksperimenata procijenjene konstante deaktivacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Đurđa Vasić-Rački
(mentor)