Pregled bibliografske jedinice broj: 499686
Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv.Graševina bijela u vinogorju Kutjevo
Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv.Graševina bijela u vinogorju Kutjevo // 3rd international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Sorić, Roberta (ur.).
Osijek: Osiječki list d.o.o., 2010. str. 129-133 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 499686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv.Graševina bijela u vinogorju Kutjevo
(The influence of climatic conditions on certain parameters of wine cv. Welschriesling in Kutjevo vineyards)
Autori
Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
3rd international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection
/ Jug, Danijel ; Sorić, Roberta - Osijek : Osiječki list d.o.o., 2010, 129-133
Skup
International scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection 3 ; 2010)
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 31.05.2010. - 02.06.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
graševina bijela ; šećer ; kiselina ; klima ; vino
(graševina ; sugar ; acid ; weather ; wine)
Sažetak
Kakvoća vina cv.Graševina bijela vinogorja Kutjevo praćena je u petogodišnjem razdoblju, od 2000.-2004. godine na obiteljskom gospodarstvu Jakobović. Istraživanje je pokazalo promjene nekih kemijskih parametara koji bi se mogli povezati sa klimatskim promjenama pojedinih godina. Posebo bi se mogle izdvojiti 2000. i 2003. godina koje su imale najmanje oborina i u tim su godinama izmjerene najveće koncentracije alkohola (14, 4 vol.% i 13, 5 vol.%), na koje prema prikazanim rezultatima, klimatski uvjeti imaju najveći utjecaj. Sadržaj ukupnog ekstrakta u vinima također prati ovaj trend sa alkoholom, gdje je on viši u sušnim godinama, a samim time dobivamo vina punijeg okusa. Sadržaj ukupne kiselosti vina također prati trend variranja ovisno o činjenici da li je tijekom godine bilo više sušnih ili kišnih razdoblja. Dokaz ovoj tvrdnji je 2004. godina kada bilježimo najveću godišnju količinu oborina od 1075.4 mm i najveću izmjerenu kiselinu u vinu od 6, 6 g/l. S druge pak strane u sličnoj 2001. godini, u kojoj imamo isto tako visoku količinu oborina od 1000, 2 mm, ukupna kiselost vina bila je najniža 4, 5 g/l što bi se moglo pripisati kao greškom proizvođača, gdje je usljed pokušaja dobivanja većeg sadržaja šećera, kasnijom berbom došlo do pada kiseline. Upravo u toj 2001. godini imamo i najmanji sadržaj alkohola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Veleučilište u Požegi
Profili:
Valentina Obradović
(autor)
Mario Jakobović
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)
Snježana Jakobović
(autor)