Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499540

Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka


Kunštić, Martina
Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka, 2010., diplomski rad, PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET, Zagreb


CROSBI ID: 499540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka
(Spectrophotometric determination of the antioxidative capacity of apple juices)

Autori
Kunštić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2010

Stranica
41

Mentor
Juranović Cindrić, Iva

Ključne riječi
jabuke; jabučni sok; antioksidansi; metoda s radikal-kationom ABTS●+; Folin-Ciocalteuova metoda
(apples; apple juice; antioxidants; ABTS assay; Folin-Ciocalteu method)

Sažetak
Za određivanje antioksidacijske aktivnosti jabuka korištena je metoda s radikal-kationom ABTS●+, a za određivanje udjela ukupnih polifenola Folin-Ciocalteuova metoda. Korišteni su acetonski ekstrakti suhih i svježih jabuka. Najbolja učinkovitost ekstrakcije polifenola iz uzorka jabuka i jabučnog soka postignuta je s 10, 0 cm3 acetona uz 20-minutno miješanje pri pH = 3, 3. Antioksidacijska aktivnost je od 145 – 322 µmol Troloxa / 100 g svježe jabuke, a za suhe jabuke 51 – 85 µmol Troloxa / 100 g. Antioksidacijska aktivnost suhih jabuka manja je za približno 90 – 95 %. Udio ukupnih polifenola određen Folin-Ciocalteuovom metodom u acetonskom ekstraktu jabuka je u rasponu od 74 – 124 mg galne kiseline / 100 g svježe jabuke. Uspoređeni su rezultati za tradicionalno uzgojene jabuke iz voćnjaka i ekološki uzgojene kontrolne uzorke jabuka te se na temelju Studentova testa može zaključiti da se antioksidacijska aktivnost jabuka ne razlikuje s obzirom na način uzgoja. Antioksidacijska aktivnost jabučnog soka i smjese jabučnog soka i acetona određena je s radikal-kationom ABTS●+, a iznosi 1, 36 ± 0, 01 mmol Troloxa / dm3 i 1, 25 ± 0, 01 mmol Troloxa / dm3. Ukupni sadržaj polifenola određen s Folin-Ciocalteuovom metodom u jabučnom soku i smjesi jabučnog soka i acetona iznosi 542 ± 6 mg galne kiseline / dm3 i 457 ± 4 mg galne kiseline / dm3.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Juranović Cindrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kunštić, Martina
Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka, 2010., diplomski rad, PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET, Zagreb
Kunštić, M. (2010) 'Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka', diplomski rad, PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kun\v{s}ti\'{c}, Martina}, year = {2010}, pages = {41}, keywords = {jabuke, jabu\v{c}ni sok, antioksidansi, metoda s radikal-kationom ABTS●+, Folin-Ciocalteuova metoda}, title = {Spektrofotometrijsko odre\djivanje antioksidacijske aktivnosti jabu\v{c}nog soka}, keyword = {jabuke, jabu\v{c}ni sok, antioksidansi, metoda s radikal-kationom ABTS●+, Folin-Ciocalteuova metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kun\v{s}ti\'{c}, Martina}, year = {2010}, pages = {41}, keywords = {apples, apple juice, antioxidants, ABTS assay, Folin-Ciocalteu method}, title = {Spectrophotometric determination of the antioxidative capacity of apple juices}, keyword = {apples, apple juice, antioxidants, ABTS assay, Folin-Ciocalteu method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font