Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499531

Određivanje mikroelemenata u jabukama i jabučnom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu


Krizman, Ivona
Određivanje mikroelemenata u jabukama i jabučnom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu, 2010., diplomski rad, PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET, Zagreb


CROSBI ID: 499531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje mikroelemenata u jabukama i jabučnom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu
(Determination of microelements in apple and apple juice by inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy)

Autori
Krizman, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET

Mjesto
Zagreb

Datum
03.12

Godina
2010

Stranica
43

Mentor
Juranović Cindrić, Iva

Ključne riječi
mikro- i makroelemeti; ICP-AES; mikrovalno potpomognuto razaranje; jabučni sok; jabuke
(minor and major elements; ICP-OES; microwave assisted digestion; apple juice; apple)

Sažetak
Sadržaj mikro- i makroelemenata u jabukama (mezokarp, egzokarp, mezokarp + egzokarp) i jabučnom soku određen je metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu. Uzorci su razoreni u uređaju za mikrovalno potpomognuto razaranje, te su nakon optimizacije i validacije ICP-AES metode u uzorcima analizirani Al, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, Pb, Sr i Zn. Jabučni sokovi su razrijeđeni s HNO3 (2 % v/v) ili mikrovalno razoreni. Točnost metode određivanja mikro- i makroelemenata u jabukama i jabučnom soku određena na temelju iskoristivosti metode iznosi od 88, 3 do 125% za jabuke te od 89, 0 do 112 % za jabučni sok. Detekcijske granice elemenata su od 0, 01 do 14, 7 μg g-1 za jabuke, od 6, 4 do 252 µg L-1 za razrijeđene jabučne sokove, te od 9 do 238 µg L-1 za mikrovalno potpomognuto razorene jabučne sokove. U uzorcima jabuka određeno je od 21, 3 do 47, 0 mg g-1 K, 3, 46 do 15, 4 mg g-1 Na, 1, 52 do 6, 94 mg g-1 Mg, 2, 17 do 7, 31 mg g-1 Ca, 0, 838 do 7, 79 µg g-1 Zn te od 0, 293 do 2, 79 µg g-1 Sr. Mn u kori ima od 0, 185 do 6, 59 µg g-1, a cijeloj jabuci od 0, 0402 do 1, 70 µg g-1. Cd je nađen samo u kori (od 0, 0689 do 1, 14 µg g-1). Jabučni sok sadrži značajne količine makroelemenata kao što su K (od 97, 5 do 612 mg L-1), Ca (od 14, 2 do 122 mg L-1), Mg (od 11, 8 do 68, 9 mg L-1) i Na (od 3, 00 do 114 mg L-1) te mikroelemenata kao što su Mn (od 0, 25 do 1, 136 µg L-1), Ni (od 0, 492 do 1, 339 µg L-1), Fe(od 0, 014 do 1, 05 µg L-1) i Zn (od 0, 97 do 1, 93 µg L-1). Sadržaj makroelemenata uspoređen je u svježe pripravljenim i komercijalnim jabučnim sokovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Juranović Cindrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krizman, Ivona
Određivanje mikroelemenata u jabukama i jabučnom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu, 2010., diplomski rad, PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET, Zagreb
Krizman, I. (2010) 'Određivanje mikroelemenata u jabukama i jabučnom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu', diplomski rad, PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krizman, Ivona}, year = {2010}, pages = {43}, keywords = {mikro- i makroelemeti, ICP-AES, mikrovalno potpomognuto razaranje, jabu\v{c}ni sok, jabuke}, title = {Odre\djivanje mikroelemenata u jabukama i jabu\v{c}nom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu}, keyword = {mikro- i makroelemeti, ICP-AES, mikrovalno potpomognuto razaranje, jabu\v{c}ni sok, jabuke}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krizman, Ivona}, year = {2010}, pages = {43}, keywords = {minor and major elements, ICP-OES, microwave assisted digestion, apple juice, apple}, title = {Determination of microelements in apple and apple juice by inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy}, keyword = {minor and major elements, ICP-OES, microwave assisted digestion, apple juice, apple}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font