Pregled bibliografske jedinice broj: 499531
Određivanje mikroelemenata u jabukama i jabučnom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu
Određivanje mikroelemenata u jabukama i jabučnom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu, 2010., diplomski rad, PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET, Zagreb
CROSBI ID: 499531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje mikroelemenata u jabukama i jabučnom soku metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu
(Determination of microelements in apple and apple juice by inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy)
Autori
Krizman, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2010
Stranica
43
Mentor
Juranović Cindrić, Iva
Ključne riječi
mikro- i makroelemeti; ICP-AES; mikrovalno potpomognuto razaranje; jabučni sok; jabuke
(minor and major elements; ICP-OES; microwave assisted digestion; apple juice; apple)
Sažetak
Sadržaj mikro- i makroelemenata u jabukama (mezokarp, egzokarp, mezokarp + egzokarp) i jabučnom soku određen je metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu. Uzorci su razoreni u uređaju za mikrovalno potpomognuto razaranje, te su nakon optimizacije i validacije ICP-AES metode u uzorcima analizirani Al, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, Pb, Sr i Zn. Jabučni sokovi su razrijeđeni s HNO3 (2 % v/v) ili mikrovalno razoreni. Točnost metode određivanja mikro- i makroelemenata u jabukama i jabučnom soku određena na temelju iskoristivosti metode iznosi od 88, 3 do 125% za jabuke te od 89, 0 do 112 % za jabučni sok. Detekcijske granice elemenata su od 0, 01 do 14, 7 μg g-1 za jabuke, od 6, 4 do 252 µg L-1 za razrijeđene jabučne sokove, te od 9 do 238 µg L-1 za mikrovalno potpomognuto razorene jabučne sokove. U uzorcima jabuka određeno je od 21, 3 do 47, 0 mg g-1 K, 3, 46 do 15, 4 mg g-1 Na, 1, 52 do 6, 94 mg g-1 Mg, 2, 17 do 7, 31 mg g-1 Ca, 0, 838 do 7, 79 µg g-1 Zn te od 0, 293 do 2, 79 µg g-1 Sr. Mn u kori ima od 0, 185 do 6, 59 µg g-1, a cijeloj jabuci od 0, 0402 do 1, 70 µg g-1. Cd je nađen samo u kori (od 0, 0689 do 1, 14 µg g-1). Jabučni sok sadrži značajne količine makroelemenata kao što su K (od 97, 5 do 612 mg L-1), Ca (od 14, 2 do 122 mg L-1), Mg (od 11, 8 do 68, 9 mg L-1) i Na (od 3, 00 do 114 mg L-1) te mikroelemenata kao što su Mn (od 0, 25 do 1, 136 µg L-1), Ni (od 0, 492 do 1, 339 µg L-1), Fe(od 0, 014 do 1, 05 µg L-1) i Zn (od 0, 97 do 1, 93 µg L-1). Sadržaj makroelemenata uspoređen je u svježe pripravljenim i komercijalnim jabučnim sokovima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Iva Juranović Cindrić
(mentor)