Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499406

Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi


Novoselić, Tereza
Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 499406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi
(Salt content of foods - impact on the food safety and human health)

Autori
Novoselić, Tereza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2010

Stranica
21

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
sol; hipertenzija; kardiovaskularne bolesti; zamjene za sol
(salt; hypertension; cardiovascular diseases; salt substitutes)

Sažetak
Sol (NaCl) je sastavni dio ljudske prehrane, a ima funkciju obogaćivanja okusa hrane. Čine ju dva esencijalna minerala neophodna za zdravlje organizma, natrij i klor. Najčešća upotreba soli u prehrambenoj industriji je kao začin ili konzervans. Prekomjerni unos soli može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, prvenstveno uzrokujući visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, moždani udar i dijabetes. S druge strane, obzirom da je sol sastavni dio ljudske prehrane nije se lako odreći soli, posebice onima koji su navikli na slanu hranu. Obzirom da su brojnih istraživanja pokazala nedvojbenu povezanost unosa soli i razvoja hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti razvila se potreba za smanjenjem unosa soli, te su pokrenute razne inicijative smanjenja unosa i uvođenja zamjena za sol. Zamjene za sol imaju za zadatak kod konzumenta izazvati isti osjećaj slanoće bez utjecaja na krvni tlak, odnosno posljedično na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Kalij klorid je jedan od najkorištenijih nadomjestaka za sol, koji iako nema okus poput prirodne soli, obično je dovoljan kako bi osigurao adekvatnu razinu slanoće kod potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novoselić, Tereza
Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Novoselić, T. (2010) 'Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novoseli\'{c}, Tereza}, year = {2010}, pages = {21}, keywords = {sol, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, zamjene za sol}, title = {Sadr\v{z}aj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi}, keyword = {sol, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, zamjene za sol}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novoseli\'{c}, Tereza}, year = {2010}, pages = {21}, keywords = {salt, hypertension, cardiovascular diseases, salt substitutes}, title = {Salt content of foods - impact on the food safety and human health}, keyword = {salt, hypertension, cardiovascular diseases, salt substitutes}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font