Pregled bibliografske jedinice broj: 499406
Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi
Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 499406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi
(Salt content of foods - impact on the food safety and human health)
Autori
Novoselić, Tereza
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2010
Stranica
21
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
sol; hipertenzija; kardiovaskularne bolesti; zamjene za sol
(salt; hypertension; cardiovascular diseases; salt substitutes)
Sažetak
Sol (NaCl) je sastavni dio ljudske prehrane, a ima funkciju obogaćivanja okusa hrane. Čine ju dva esencijalna minerala neophodna za zdravlje organizma, natrij i klor. Najčešća upotreba soli u prehrambenoj industriji je kao začin ili konzervans. Prekomjerni unos soli može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, prvenstveno uzrokujući visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, moždani udar i dijabetes. S druge strane, obzirom da je sol sastavni dio ljudske prehrane nije se lako odreći soli, posebice onima koji su navikli na slanu hranu. Obzirom da su brojnih istraživanja pokazala nedvojbenu povezanost unosa soli i razvoja hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti razvila se potreba za smanjenjem unosa soli, te su pokrenute razne inicijative smanjenja unosa i uvođenja zamjena za sol. Zamjene za sol imaju za zadatak kod konzumenta izazvati isti osjećaj slanoće bez utjecaja na krvni tlak, odnosno posljedično na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Kalij klorid je jedan od najkorištenijih nadomjestaka za sol, koji iako nema okus poput prirodne soli, obično je dovoljan kako bi osigurao adekvatnu razinu slanoće kod potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek