Pregled bibliografske jedinice broj: 499259
Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode
Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 499259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode
(Substitutes for milk and mlik products)
Autori
Drobac, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
01.06
Godina
2010
Stranica
25
Mentor
Mandić, Milena
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
biljno mlijeko; kalcij; vegani; celijakija; nutritivne alergije; soja; riža
(plant milk; calcium; vegans; celiac disease; food allergy; soy; rice)
Sažetak
Posljednjih desetljeća došlo je do povećanog interesa za usvajanje navika pravilne prehrane, koje pomažu u sprječavanju bolesti, a kao posljedica toga, provedena su brojna istraživanja i razvoj novih funkcionalnih proizvoda. Prednosti potrošnje mliječnih proizvoda povezane su sa smanjenim rizikom od gubitka koštane mase, moždanog udara, metaboličkog sindroma, te smanjenim rizikom nastanka pretilosti i nekih vrsta raka. Potrebno je provesti više istraživanja u svrhu otkrivanja povezanosti potrošnje mlijeka i rizika od nekoliko poremećaja, uključujući rak jajnika i kalcifikaciju mekih tkiva. Također, bitno je naglasiti da mlijeko osigurava više od 10% potreba za kalcijem, vitaminom D, magnezijem, fosforom, kalijem, riboflavinom, proteinima i ugljikohidratima za većinu ljudi. Budući da dio populacije čine vegani, osobe s intolerancijom na laktozu, osobe s celijakijom i osobe alergične na proteine mlijeka, pojavila se potreba za proizvodnjom biljnih mlijeka. Biljno mlijeko je opći pojam za bilo koje mlijeko koje nastaje kao proizvod biljnih izvora. Najčešća varijanta je sojino mlijeko a sve češće se spominje i rižino mlijeko. Sojino mlijeko (emulzija ulja, vode i proteina) nastaje namakanjem suhih zrna soje te ekstrakcijom s vodom. Iz koaguliranih proteina sojinog mlijeko može se proizvoditi tofu, sir od soje. Rižino mlijeko se dobiva prešanjem zrna smeđe riže u vodi. Ono dalje služi kao sirovina za proizvodnju cijelog niza proizvoda, npr. jogurt i sladoled. U radu je prikazan sažetak saznanja o zamjenama za mlijeko te usporedba sastava sa sastavom kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek