Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499259

Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode


Drobac, Sanja
Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 499259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode
(Substitutes for milk and mlik products)

Autori
Drobac, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
01.06

Godina
2010

Stranica
25

Mentor
Mandić, Milena

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
biljno mlijeko; kalcij; vegani; celijakija; nutritivne alergije; soja; riža
(plant milk; calcium; vegans; celiac disease; food allergy; soy; rice)

Sažetak
Posljednjih desetljeća došlo je do povećanog interesa za usvajanje navika pravilne prehrane, koje pomažu u sprječavanju bolesti, a kao posljedica toga, provedena su brojna istraživanja i razvoj novih funkcionalnih proizvoda. Prednosti potrošnje mliječnih proizvoda povezane su sa smanjenim rizikom od gubitka koštane mase, moždanog udara, metaboličkog sindroma, te smanjenim rizikom nastanka pretilosti i nekih vrsta raka. Potrebno je provesti više istraživanja u svrhu otkrivanja povezanosti potrošnje mlijeka i rizika od nekoliko poremećaja, uključujući rak jajnika i kalcifikaciju mekih tkiva. Također, bitno je naglasiti da mlijeko osigurava više od 10% potreba za kalcijem, vitaminom D, magnezijem, fosforom, kalijem, riboflavinom, proteinima i ugljikohidratima za većinu ljudi. Budući da dio populacije čine vegani, osobe s intolerancijom na laktozu, osobe s celijakijom i osobe alergične na proteine mlijeka, pojavila se potreba za proizvodnjom biljnih mlijeka. Biljno mlijeko je opći pojam za bilo koje mlijeko koje nastaje kao proizvod biljnih izvora. Najčešća varijanta je sojino mlijeko a sve češće se spominje i rižino mlijeko. Sojino mlijeko (emulzija ulja, vode i proteina) nastaje namakanjem suhih zrna soje te ekstrakcijom s vodom. Iz koaguliranih proteina sojinog mlijeko može se proizvoditi tofu, sir od soje. Rižino mlijeko se dobiva prešanjem zrna smeđe riže u vodi. Ono dalje služi kao sirovina za proizvodnju cijelog niza proizvoda, npr. jogurt i sladoled. U radu je prikazan sažetak saznanja o zamjenama za mlijeko te usporedba sastava sa sastavom kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drobac, Sanja
Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Drobac, S. (2010) 'Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Drobac, Sanja}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {biljno mlijeko, kalcij, vegani, celijakija, nutritivne alergije, soja, ri\v{z}a}, title = {Zamjene za mlijeko i mlije\v{c}ne proizvode}, keyword = {biljno mlijeko, kalcij, vegani, celijakija, nutritivne alergije, soja, ri\v{z}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Drobac, Sanja}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {plant milk, calcium, vegans, celiac disease, food allergy, soy, rice}, title = {Substitutes for milk and mlik products}, keyword = {plant milk, calcium, vegans, celiac disease, food allergy, soy, rice}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font