Pregled bibliografske jedinice broj: 499061
Uzroci pojave plodova badema s dvostrukom jezgrom
Uzroci pojave plodova badema s dvostrukom jezgrom, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 499061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci pojave plodova badema s dvostrukom jezgrom
(Occurence of double kernels in almond)
Autori
Matešić, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2010
Stranica
22
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
badem; dvostruke jezgre; kvantitativno svojstvo; temperatura zraka
(almond; double kernels; quantitative traits; air temperature)
Sažetak
U preglednom diplomskom radu prikupljeni su podaci istraživanja koja se bave problematikom zametanja plodova badema s dvostrukim jezgrama i čimbenicima koji mogu utjecati na povećanje ili smanjenje količine blizanačkih plodova. Sorte koje su sklone zametanju plodova s dvostrukim jezgrama izbjegavaju se u uzgoju i oplemenjivačkim programima jer imanju manju kvalitetu prinosa i samim time se smanjuje ekonomska opravdanost uzgoja. Iz dostupne literature vidljivo je da su dvostruke jezgre kvantitativno svojstvo ukorijenjeno u genetskoj osnovi pojedinih sorata. Svojstvo se prenosi na potomstvo s majčinske biljke te potomstvo pokazuje veću sklonost zametanju blizanačkih plodova od roditelja. Ekspresija dotičnog svojstva uvelike ovisi o klimatskim utjecajima, točnije temperaturi zraka. Niže srednje temperature u mjesecima prije cvatnje potiču pojavu ovog svojstva, dok umjetno povišene temperature zraka imaju negativan utjecaj. Utjecaj biogenih elemenata, u ovom slučaju mikroelementa bora koji je važan za oplodnju, na pojavu ovog svojstva je nepoznat. Nije vjerojatno da navodnjavanje kao agrotehnička mjera ima ikakav utjecaj na ovo svojstvo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)