Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 498592

Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke


Jeličić, Irena; Kulozik, Ulrich; Kuehnl, Wolfgang; Božanić, Rajka
Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Zagreb: HMU, 2010. str. 92-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 498592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke
(Optimizing microfiltration of rennet cheese whey)

Autori
Jeličić, Irena ; Kulozik, Ulrich ; Kuehnl, Wolfgang ; Božanić, Rajka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / - Zagreb : HMU, 2010, 92-92

Skup
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mikrofiltracija; slatka sirutka; mikrobiološka redukcija; protok proteina; procesni parametri
(microfiltration; rennet whey; microbiological reduction; protein permeation; process parameters)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimirati primjenu mikrofiltracije u obradi slatke sirutke, a u svrhu osiguranja adekvatne mikrobiološke kvalitete uz maksimalno očuvanje hranjive vrijednosti. Istraživanje se sastojalo od pokusa mikrofiltracije sa tri keramičke membrane promjera pora 0, 8 μm, 0, 5 μm i 0, 1 μm, provođenih pri tri različite temperature (50ºC, 40ºC i 20ºC) u trajanju 65 minuta. Pri svakom pokusu je mjeren protok kroz membranu, a svim izuzetim uzorcima su određivani udjeli proteina sirutke i kalcija, električna provodljivost, ukupan broj mikroorganizama i broj koliformnih bakterija. Dobiveni rezultati pokazuju kako se pri višim temperaturama (40ºC, 50ºC) filtracije najbolja mikrobiološka redukcija postiže primjenom membrane promjera pora 0, 1 μm, dok se pri nižim temperaturama (20ºC) najboljom pokazala membrana promjera pora 0, 5 μm. Nadalje, protok proteina sirutke kroz 0, 1 μm membranu konstatno je padao tijekom filtracije te je tako na kraju u permeatu bilo prisutno svega 30% proteinskih frakcija u odnosu na retentat. S druge strane, protok proteina kod preostale dvije membrane kretao se između 95% i 100%. Iz svih dobivenih rezultata proizlazi kako membrana promjera pora 0, 5 μm ima najveći potencijal za optimiranje procesa mikrofiltracije sirutke. Unatoč nešto manjoj redukciji (4, 7 log) ukupnog broja mikroorganizama u usporedbi s pasterizacijom (5, 7 log), ostali promatrani parametri, prvenstveno protok proteina sirutke, idu u prilog primjeni ove membrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jeličić, Irena; Kulozik, Ulrich; Kuehnl, Wolfgang; Božanić, Rajka
Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Zagreb: HMU, 2010. str. 92-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Jeličić, I., Kulozik, U., Kuehnl, W. & Božanić, R. (2010) Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke. U: 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Kulozik, Ulrich and Kuehnl, Wolfgang and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2010}, pages = {92-92}, keywords = {mikrofiltracija, slatka sirutka, mikrobiolo\v{s}ka redukcija, protok proteina, procesni parametri}, title = {Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke}, keyword = {mikrofiltracija, slatka sirutka, mikrobiolo\v{s}ka redukcija, protok proteina, procesni parametri}, publisher = {HMU}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Kulozik, Ulrich and Kuehnl, Wolfgang and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2010}, pages = {92-92}, keywords = {microfiltration, rennet whey, microbiological reduction, protein permeation, process parameters}, title = {Optimizing microfiltration of rennet cheese whey}, keyword = {microfiltration, rennet whey, microbiological reduction, protein permeation, process parameters}, publisher = {HMU}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font