Pregled bibliografske jedinice broj: 498592
Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke
Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Zagreb: HMU, 2010. str. 92-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 498592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa mikrofiltracije u obradi slatke sirutke
(Optimizing microfiltration of rennet cheese whey)
Autori
Jeličić, Irena ; Kulozik, Ulrich ; Kuehnl, Wolfgang ; Božanić, Rajka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
/ - Zagreb : HMU, 2010, 92-92
Skup
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikrofiltracija; slatka sirutka; mikrobiološka redukcija; protok proteina; procesni parametri
(microfiltration; rennet whey; microbiological reduction; protein permeation; process parameters)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimirati primjenu mikrofiltracije u obradi slatke sirutke, a u svrhu osiguranja adekvatne mikrobiološke kvalitete uz maksimalno očuvanje hranjive vrijednosti. Istraživanje se sastojalo od pokusa mikrofiltracije sa tri keramičke membrane promjera pora 0, 8 μm, 0, 5 μm i 0, 1 μm, provođenih pri tri različite temperature (50ºC, 40ºC i 20ºC) u trajanju 65 minuta. Pri svakom pokusu je mjeren protok kroz membranu, a svim izuzetim uzorcima su određivani udjeli proteina sirutke i kalcija, električna provodljivost, ukupan broj mikroorganizama i broj koliformnih bakterija. Dobiveni rezultati pokazuju kako se pri višim temperaturama (40ºC, 50ºC) filtracije najbolja mikrobiološka redukcija postiže primjenom membrane promjera pora 0, 1 μm, dok se pri nižim temperaturama (20ºC) najboljom pokazala membrana promjera pora 0, 5 μm. Nadalje, protok proteina sirutke kroz 0, 1 μm membranu konstatno je padao tijekom filtracije te je tako na kraju u permeatu bilo prisutno svega 30% proteinskih frakcija u odnosu na retentat. S druge strane, protok proteina kod preostale dvije membrane kretao se između 95% i 100%. Iz svih dobivenih rezultata proizlazi kako membrana promjera pora 0, 5 μm ima najveći potencijal za optimiranje procesa mikrofiltracije sirutke. Unatoč nešto manjoj redukciji (4, 7 log) ukupnog broja mikroorganizama u usporedbi s pasterizacijom (5, 7 log), ostali promatrani parametri, prvenstveno protok proteina sirutke, idu u prilog primjeni ove membrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb