Pregled bibliografske jedinice broj: 498558
Antifungalni učinak bakterije Lactobacillus plantarum K1 na rast plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318
Antifungalni učinak bakterije Lactobacillus plantarum K1 na rast plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318 // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5 (2010), 1-2; 43-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 498558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antifungalni učinak bakterije Lactobacillus plantarum K1 na rast plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318
(Antifungal Effect of the Bacterium Lactobacillus plantarum K1 on Growth of Mold Aspergillus ochraceus ZMPBF 318)
Autori
Čvek, Domagoj ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Friganović, Maja ; Delaš, Frane
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 5
(2010), 1-2;
43-47
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Aspergillus ochraceus; Lactobacillus plantarum; plijesni; antifungalni učinak; biomasa
(Aspergillus ochraceus; Lactobacillus plantarum; molds; antifungal effect; biomass)
Sažetak
Većina namirnica i krmiva osjetljiva je na kontaminaciju plijesnima u različitim fazama proizvodnje, prerade, transporta i uskladištenja. Tako klimatski uvjeti i uvjeti prilikom procesa proizvodnje, transporta i uskladištenja mogu pospješiti porast plijesni, kao i sintezu mikotoksina. Suvremena proizvodnja zahtjeva što manju upotrebu kemijskih spojeva za očuvanje i zaštitu prehrambenih proizvoda i krmiva pa se koriste bakterije mliječne kiseline koje proizvode metabolite koji imaju antifungalni učinak, te sprečavaju kvarenje hrane i krmiva uzrokovano nepoželjnim vrstama plijesni. Stoga je u ovom radu istraživano antifungalno djelovanje izolata bakterije mliječne kiseline Lactobacillus plantarum K1 na rast plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318 u tekućoj hranjivoj podlozi (kvaščev ekstrakt) pri 28 oC tijekom 28 dana. Istraživanja rasta ove plijesni su provedena u podlozi uz dodatak supernatanta fermentirane hranjive podloge u kojoj je porasla bakterija Lactobacillus plantarum K1 i u prisutnosti suspenzije stanica ove bakterije. Rezultati su pokazali da suspenzija stanica bakterije Lactobacillus plantarum K1 značajno inhibira rast plijesni tijekom prvih 14 dana inkubacije, dok supernatant pokazuje dobar inhibitorni utjecaj na rast plijesni kroz duži period inkubacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb